• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stark arbetsmarknad – men stora skillnader i länet

Uppdaterad
Publicerad

Högkonjunkturen är stark och företagen har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Arbetslösheten i länet sjunker men skillnaderna mellan kommunerna är stora.

I dag inleder SVT granskningen av en ny stor valfråga inför höstens val: jobben.

Under de närmaste dagarna kommer SVT att fokusera på arbetslösheten och på de grupper som trots en högkonjunktur och en stark arbetsmarknad står utan jobb.

Val 2018 – #dinröst

Stora skillnader

Precis som i Sverige i övrigt sjunker arbetslösheten även i Västernorrland. De senaste siffrorna från arbetsförmedlingen visar att 10.202 personer går utan arbete vilket är nära 600 färre än motsvarande tidpunkt förra året. Peter Larsson som är sektionschef vid arbetsförmedlingen tror att det kommer att fortsätta sjunka.

– Möjligen är det ett önsketänkande man jag tror inte att det är omöjligt med en nivå runt fyra procent, säger han till SVT Västernorrland.

Skillnaderna mellan kommunerna i länet är dock stor. Medan arbetslösheten i Härnösand är runt 12 procent är den i Timrå är strax under 7 procent.

Ungdomar och utrikes födda

Två grupper har det fortfarande svårt: ungdomar och utrikes födda. Det är knäckfrågan för att få ner arbetslösheten ytterligare i länet. Dels handlar det om utbildning, dels om praktikplatser.

– Här behöver vi arbetsgivarnas hjälp. Företagen gör goda insatser redan i dag men för att få ner arbetslösheten ytterligare är det viktigt att företagen öppnar upp sig ytterligare, inte minst för deras egen skull, säger Peter Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet