Anna Lundberg ledde en statlig utredning på uppdrag av regeringen som redan 2017 kom fram till att fler asylsökande som inte kan utvisas på grund av praktiska hinder borde få stanna i Sverige. Det kan handla om att landet inte tar emot dem på grund av statslöshet.
Men Anna Lundberg har inte sett några tecken på att Migrationsverkets bedömningar blivit mindre restriktiva efter att utredningen överlämnades.
– Det har blivit värre under senare år på grund av en hårdare attityd i samhället kring flyktinginvandring. Det drabbar enskilda personer som hamnat i limbo utanför samhällets skyddssystem.
Lagändring drog in ersättning
En anledning till att situationen blivit värre är, enligt Anna Lundberg, en ändring i lagen om mottagande av asylsökande från sommaren 2016. Den innebar att ersättningen asylsökande får dras tillbaka i samband med att ett utvisningsbeslut träder i kraft. De som fått avslag får inte heller rätt till juridisk hjälp.
– Även om lagen ger utrymme för uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder är Migrationsverkets restriktiva tillämpning svår att komma åt eftersom myndighetens beslut om att neka tillstånd på grund av sådant hinder inte får överklagas, säger Anna Lundberg.
Fokus på individen
Anna Lundberg menar att Migrationsverket lägger för stort fokus på vad den enskilda individen gör för att utvisningen ska kunna genomföras, istället för att kolla på det praktiska hindret, till exempel att landet i fråga vägrar ta emot personen.
– Migrationsverket kan ändra sin praxis i de här fallen och faktiskt ge uppehållstillstånd, säger hon.
Men Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson håller inte med.
– Jag tycker att vi ligger rätt i våra bedömningar. Har man inte gjort allt för att underlätta utvisningen så ska man inte heller få uppehållstillstånd, säger han.
Samtliga förslag i den statliga utredningen
1. Låt det tydligt framgå av utlänningslagen att hänsyn ska tas till praktiska verkställighetshinder redan i grundärenden och att uppehållstillstånd får beviljas av sådana skäl.
2. För in begreppet praktiska verkställighetshinder i den bestämmelse som möjliggör för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd efter lagakraftvunnet avlägsnandebeslut.
3: För in en ny bestämmelse som uttryckligen anger att uppehållstillstånd får beviljas om ett avlägsnandebeslut har preskriberats, om inte den enskilda personens eget agerande varit den avgörande orsaken till att beslutet inte kunnat verkställas.
4: Tillsätt en utredning om statslösas rättsliga ställning och införandet av en statslöshetsprocedur.