Statsminister Stefan Löfven under regeringsförklaringen när riksmötet öppnade. Foto: TT

Stefan Löfven: ”Ett Sverige att vara stolt över”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkrisen, klimathotet, utmaningarna på den svenska arbetsmarknaden – statsministern snuddade vid många ämnen när han läste upp regeringsförklaringen och avbröts flera gånger av rungande applåder.

– Vad ska den blågula flaggan symbolisera? När polariseringen ökar och oron sprids så behöver vi samla oss kring vilket Sverige vi vill ha, sade Stefan Löfven inledningsvis i sitt tal på riksmötet under måndagen.

Ett välmående och solidariskt samhälle, där jämlikhet och jämställdhet råder, där klassklyftor motverkas är ett samhälle att vara stolt över, framhöll Löfven och fick därifrån snabbt över till säkerhetsläget i Europa.

– Den ryska aggressionen och destabiliseringen av Ukraina är den allvarligaste utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen sedan det kalla krigets slut. Rysslands illegala annektering av Krim är ett brott mot folkrätten. Gränser får inte ändras med våld. Stödet till Ukraina fortsätter, såväl politiskt som ekonomiskt, sade han och tillade att den svenska alliansfriheten tjänat svensk säkerhet väl.

Syrienkonflikten och flyktinghjälp 

Vidare ska Sverige verka för en lösning på konflikten i Syrien.

– FN och dess stormakter måste ta sitt ansvar och få ett slut på detta blodbad, sade Löfven.

När det gäller flyktingmottagande kräver Löfven samtliga kommuners deltagande. Ersättningen för flyktingar ska höjas, samtidigt ska flyktingar lättare kunna bidra till samhällsekonomin.

– Alla vuxna som kommer till Sverige ska få arbeta och gör rätt för sig, svenskundervisning startar redan på asylboendet. Människors kunskaper ska utvärderas tidigt, sade Löfven som också uttryckte bekymmer för de prövningar som EU-samarbetet utsätts för i samband med flyktingkrisen.

Vidare ska Sverige verka för fortsatta insatser på medelhavet och verka för att människor lättare ska kunna söka asyl.

– Lagliga vägar för att söka asyl måste finnas – den som har skäl för asyl får stanna, den som saknar får återvända – Sverige har en reglerad invandring, sade Löfven.

Svensk jobbagenda

Statsministern nämnde växande arbetslöshet, sjunkande produktivitet och ett ökande underskott i statsfinanserna som stora utmaningar för Sverige och redogjorde kort för den tänkta medicinen: en jobbagenda i tre steg – framtidsinvesteringar, investeringsstöd till växande företag och kompetensutveckling. Vidare ska Fas 3 skrotas och den borte gränsen i sjukförsäkringen helt tas bort. Han nämnde också ett lagförslag mot missbruket av visstidsanställningar.

– I ett Sverige att vara stolt över arbetar alla som kan, sade Löfven.

Löfven talade om vikten av att höja statusen inom läraryrket, men också att mer personal ska in i skolan och att barngrupperna ska krympa. 

– I ett Sverige att vara stolt över kommer varje barn till sin rätt, sade Löfven.

Klimatansvar

– Det går att bromsa klimatförändringarna om vi vill. Klimathotet är vår tids ödesfråga. Till 2050 måste de globala utsläppen av växthusgaser halveras. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, sade och avbröts av applåder.

Där ibland ingår satsningar för en fossilfri fordonsflotta, satsningar för att fler ska cykla, satsningar på havsbaserad vindkraft och energieffektivisering av miljonprogrammen. Sverige ska också vara drivande under kommande FN-klimatmöte i Paris i december i år.

– I ett Sverige att vara stolt över tar vi klimatansvar för kommande generationer, sade Löfven.

Allas lika värde

– Sverige ska vara ett tryggt land där vi håller ihop, fortsatte Löfven och pratade om vikten av att stå upp för alla människors lika värde, varpå riskdagens kammare än en gång dränktes av applåder.

– Antiziganism kan inte accepteras, sa han och förklarade att det är varje medlemslands ansvar att säkerställa att medborgarna inte utsätts för diskriminering och trygga deras sociala rättigheter.

Förutom att adressera den problematik med främlingsfientlighet som nu råder runt om i Europa ville han också fokusera på Sverige.

Minoritetsförtryck ska motverkas, bland annat genom satsningar mot rasism. Pengar ges också till Sametinget.

– Den otrygghet och de hinder som våld, hat och brottslighet innebär måste med kraft bekämpas, sade ha och tillade:

– Tillsammans skapar vi ett Sverige att vara ännu mer stolt över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.