Johan Szimanski, räddningsledare Mora räddningstjänst var med och bekämpade de förödande skogsbränderna sommaren 2018. Förhållandena nu i skog och mark påminner om hur det såg ut då, säger han. Foto: SVT/TT

Stor brandrisk i hela landet – ”Ytterst allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

De kommande dagarna råder det stor brandrisk i stora delar av Sverige. Johan Szymanski, räddningsledare för Mora brandkår säger att förhållandena i skogen nu är likadana som vid de stora skogsbränderna som härjade sommaren 2018.

– Det ser väldigt likt ut. Vi ser ju att det torkar upp dag för dag och vi når samma extremvärden vi hade då. Det är ett ytterst allvarligt läge, säger Johan Szymanski.

Det råder nu risk för skogsbrand i åtta län, enligt SMHI och ett stort antal kommuner har infört eldningsförbud. Höga temperaturer, en lång tids torrt väder och brist på nederbörd har gjort att det är mycket torrt i skogen. På många håll kan då en enkel gnista från en eldstad antända direkt i marken.

Kulminerar under fredagen

Enligt prognosen kommer risken för bränder att kulminera under fredagen med fortsatt hög antändningsrisk under lördagen.

De två största riskerna nu är om det skulle uppstå torråska, åska utan regn, som antänder skogen – och att skogsbränder sprider sig till trädtopparna.

– Vi ser värden som tyder på att vi kan få trädtoppsbränder, att elden sprids från topp till topp. Då kan det gå fruktansvärt snabbt, säger Johan Szymanski.

Bättre beredskap

Men beredskapen för att hantera stora skogsbränder är betydligt bättre idag än 2014 och 2018, säger han.

I början av juni fick Sverige två brandflygplan, som står parkerade på Skavsta flygplats i Nyköping redo att vattenbomba där det behövs. Det finns också ett tiotal brandhelikoptrar i beredskap.

– Både beredskapen och kunskapen är större. Framför allt att man drar på tidigt och kan skicka mycket resurser från start. Vi har ett helt annat sätt att samarbeta mellan räddningstjänsterna idag än vi hade då, säger Johan Szymanski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.