Rekordmånga läser nu SFI, svenska för invandrare. Något som ställer tuffa krav på kommunerna, inte minst eftersom lärarbristen är mycket stor. Arkivbild. Foto: Arkivfoto: TT

Stor utmaning för kommunerna att klara SFI

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga läser nu SFI, svenska för invandrare. Det gäller allt från akademiker till analfabeter, en grupp med lång väg till vidare studier eller jobb. Det här ställer tuffa krav på kommunerna, inte minst eftersom lärarbristen är mycket stor. Enligt Sveriges kommuner och landsting krävs det omkring 1.000 nya lärare i år och kommande år.

Antalet SFI-elever i landet har ökat kraftigt – från 48.000 år 2005 till 138.000 tio år senare, en ökning som lär fortsätta.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, spår att ökningen kommer att fortsätta i år och nästa år för att sedan avta något. Det är flyktingströmmen 2015 som ligger bakom ökningen.

Antalet SFI-elever i landet har ökat kraftigt – från 48.000 år 2005 till 138.000 tio år senare. Foto: SVT

Lärare saknar kompetens

SKL räknar med att det kommer att krävas omkring 1.000 nya lärare i år och kommande år. Redan idag saknar många lärare inom SFI behörighet och kunskaper i svenska som andraspråk.

SFI-eleverna är en mycket blandad grupp, med allt från akademiker till analfabeter. Faktum är att en hög andel har en kort utbildning. Enligt Skolverket hade 9 procent av de som kom 2015 gått i skolan i mellan 0 och 3 år. 9 procent hade gått i mellan 4 och 6 år, och 16 procent hade gått mellan 7 och 9 år. Totalt sett är det alltså en tredjedel som har kort utbildning.

Statistik visar att det totalt sett är en tredjedel som har kort utbildning. Foto: svt

Få som får jobb

Enligt arbetsförmedlingens statistik över de som ingår i etableringsuppdraget så är det en relativt stor grupp som har en lång väg att gå för att komma i arbete eller studier. 90 dagar efter att etableringsplanen avslutats var 33 procent av deltagarna varken i jobb eller studier, visar siffror från 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.