• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De mest drabbade branscherna i den nya varselvågen är hotell- och restaurang. Foto: TT

Största varselvågen sedan 2008

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång period av en låg och jämn varselnivå har nu trenden vänt, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Coronapandemin som drar fram över landet har påverkat marknaden till sådan grad att antalet varsel nu är uppe i samma nivåer som under finanskrisen 2008.

Det tydliga trendbrottet kom förra veckan då antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen ökade rejält.

– Vi ser ett trendbrott där antalet varsel nu ökar markant. Varslen är i hög grad koncentrerade till storstadslänen och till hotell- och restaurangverksamhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Hotellbransch hårdast drabbad

Från 1 till 15 mars rapporterades 4 669 varsel in till Arbetsförmedlingen. Det är över 1 000 fler än antalet varsel under hela mars månad 2019. Då var siffran 3 292 varsel.

Storstäderna drabbas klart hårdast i den nya varselvågen. 75 procent av varslen har skett i Stockholms län, följt av 12 procent i Västra Götaland och 4 procent i Skåne. De mest drabbade branscherna är hotell- och restaurangverksamhet samt personliga och kulturella tjänster, där över 3 000 personer har varslats under mars första två veckor.

Krispaket dämpar effekterna

På Arbetsförmedlingen finns en förhoppning om att det krispaket på cirka 300 miljarder kronor som regeringen presenterade under måndagen kommer att mildra effekterna som coronapandemin har på arbetsmarknaden.

– Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.