Foto: Foto: Jessica Gow / TT

Stort sug efter fritidshus

Uppdaterad
Publicerad

I coronatider är en medelhavssemester långt borta. Då lever i stället drömmen om ett fritidshus hos många.

– Vi ser en extremt stor efterfrågan på grund av coronapandemin, säger Linda Zetterström, kontorschef vid Mäklarhusets kontor i Norrtälje.

Norrtäljeområdet med sin närhet till Stockholm står för nästan vart tionde sålt fritidshus i landet. Linda Zetterström med drygt tolv år i branschen ser en klar förändring under de senaste månaderna.

– Vi har väldigt mycket folk på visningar även om vi lägger upp visningar i olika block för att minimera eventuell smittospridning. Mycket säljs också före ordinarie visning. Det är en effekt av att många tror att man inte tror sig kunna resa i år och då vill man ha något att åka till på hemmaplan.

Siffror som bostadssajten Hemnet tagit fram för TT:s räkning visar också på att antalet sålda fritidshus under årets första 19 veckor ligger på den högsta nivån sedan 2015.

Samtidigt har det enligt Hemnet publicerats allt färre fritidshus under de senaste veckorna, vilket gjort att utbudet är rekordlågt.

Fler än tidigare

– Historiskt sett har vi gjort rekordmånader jämfört med tidigare år och tittar man totalt sett så säljer vi flera fritidshus än tidigare. Sedan upplever spekulanterna att det finns ett litet utbud och det är klart, har vi 20 sällskap som är intresserade är det alltid fortfarande 19 som står kvar efter försäljningen, säger Linda Zetterström.

Prismässigt har fritidshus gått åt ett annat håll än bostadsrätter och villor.

– Priserna har gått stadigt uppåt. Även under en period med nedåtgående priser (för bostadsrätter och villor) sågs ingen direkt påverkan på just fritidshus. Det är inte som ett permanentboende och verkar stå emot oavsett om konjunkturen svänger upp eller nedåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

För fritidshus sammanställer Svensk Mäklarstatistik bara prisstatistik på årsbasis, i den senaste mätningen i april syntes också en uppgång på sju procent med ett snittpris på drygt 1,7 miljoner kronor.

Begränsat utbud

Fritidshusmarknaden skiljer sig även markant åt på en annan punkt jämfört med bostadsrätter och villor. Utbudet är betydligt mera begränsat, när det under ett år kan handla om drygt 110 000 bostadsrätter som sålts är samma siffra 6 000 för fritidshus, poängterar Per-Arne Sandegren.

Ytterligare en faktor bidrar dessutom till de stadigt stigande priserna, nämligen att husen i mångt och mycket också renoveras vilket höjer värdet.

– De tenderar att uppgraderas standardmässigt genom exempelvis vatten, toalett och avlopp, vilket gör att det ligger en inbyggd prisökning på grund av standardförbättringar. Den standard som fanns för 20–30 år sedan accepteras inte längre, säger Per-Arne Sandegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.