Stridsfordon för miljarder överflödiga

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de över 500 Stridsfordon 90 som försvaret har köpt behövs inte. Den helt moderna materiel som blir överflödig har kostat skattebetalarna omkring fem miljarder kronor.

Vagnarna i Stridsfordon 90-serien kostar ca 20 miljoner kronor styck och färdiglevererades 2002. Nu står det klart att hälften inte får plats i det bantade försvaret, uppger försvaret.

Även de ca 1.000 moderniserade fd östtyska stridsfordon som köptes från Tyskland på 90-talet försvinner. Överflödiga blir också uppemot hälften av Jas 39 Gripenplanen.

Inleddes 1994

Leveranserna av Stridsfordon 90 inleddes 1994 och vagnarna kostade cirka 20 miljoner per styck, uppger FMV.

En orsak till den kommande avvecklingen är att de sista två av de svenska brigaderna läggs ned. I en mekaniserad brigad skulle ha ingått cirka 5.000 soldater och ett stort antal stridsfordon.

Brigaderna med Stridsfordon 90 och stridsvagnar av typ Leopard skrotas. De ersätts av tre stridsgruppsstaber. I en stridsgrupp ingår uppemot 1.500 man.

Stridsgrupperna sätts samman av de bataljoner eller kompanier som anses behövas för bland annat internationell tjänst. Stridsgrupper beskrivs av försvaret som den nya kärnan i svenska insatsförsvaret, som sammanlagt omfattar cirka 30.000 man.

Kvar i svenska försvaret blir bara 120 stycken Stridsvagn 122, moderna Leopardvagnar, ofta beskrivna som världens bästa.

Jas-plan blir överflödiga

Överflödiga blir alltså uppemot hälften av Jas 39 Gripenplanen, vilket också varit känt en tid. Sverige har för 100 miljarder kronor köpt 200 Gripenplan. Nu planeras bara 80 Gripen att ingå i insatsförsvarets fyra kvarvarande flygdivisioner.

Försvaret har sålt 28 av planen till Ungern och Tjeckien och hoppas kunna sälja fler.

Satsning på eftersatt materiel

Bakgrunden till dagens läge är de beslut om upprustning som fattades under 1990-talet. Det svenska försvarets materiel släpade länge efter. I början av 90-talet, i samband med kalla krigets slut, fattades beslut om stora satsningar som gav Sverige ett av världens materiellt bäst försedda försvar.

Det lär bli svårt att utkräva politiskt ansvar för de beslut som nu medfört att materiel för mångmiljardbelopp blivit överflödig. Nästan alla partier var överens om de stora satsningarna, liksom försvarsledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.