Strokedrabbade Bengt riskerar förlora alla sina besparingar

Uppdaterad
Publicerad

Två miljoner kronor – nästan alla av 68-årige Bengts pengar – håller på att gå upp i rök.

– Pappa förstår inte att det handlar om spel på binära optioner, säger sonen.

Under 2016 genomförde företaget Yes Option 48 transaktioner på sammanlagt två miljoner kronor från 68-årige västerbottningen Bengts konto. Det visar sig att Bengt, som 2005 drabbades av en stroke och som sedan dess har problem med minnet, har satsat nästan alla sina sparpengar på att spekulera i så kallade binära optioner.

Bengt själv kan inte redogöra för hur det gick till när han ingick avtalet med Yes Option.

Investeringsbedrägerier

– Pappa förstår inte att det handlar om spel på binära optioner. Han sa att han blivit bestulen och visade mig flera kontoutdrag som han sa att han inte hade godkänt, säger Bengts son till Plusredaktionen. 

Binära optioner kallas också Överunder och är ett slags vadslagning med hög risk. Kunden satsar på om en aktiekurs, valuta eller en råvara ska gå över eller under en viss kurs vid en viss tidpunkt.

LÄS MER: Investeringsbedrägerierna ökar – få leder till åtal

Får inte tillbaka pengarna 

För att försöka rädda de pengar som finns kvar har Bengts barn sökt Yes Option flera gånger. De har då blivit lovade att få prata med någon ansvarig, men ännu har ingen från företaget hört av sig. När Bengt själv tidigare försökte ta ut sina pengar fick han ett kort skriftligt svar.

 – Men det står inget om varför. Jag anar att det är för att det står i det finstilta att man måste omsätta pengarna så många gånger att det i princip är omöjligt att ha några pengar kvar efteråt, säger Bengts son. 

I slutet av april finns 900 000 kronor av de två investerade miljonerna kvar på Bengts investeringskonto hos Yes Option. 

Många blufföretag 

Det finns seriös handel med binära optioner. Men marknaden drar också till sig många bluffmakare och Finansinspektionen har gått ut och varnat för flera av dem. 

LÄS MER: Finansinspektionen varnar för 77 företag

I slutet av april finns dock inte Yes Option på den listan.

– Vi kommer att titta på det företaget. Vi behöver undersöka hur försäljningen och kontakten med kunden har gått till, säger Lars Malmström, avdelningschef konsumentkontakt på Finansinspektionen, till Plusredaktionen. 

Men har företaget ansökt om tillstånd hos er? 

– Nej, de har inte tillstånd att verka i Sverige. De har inte heller rätt att ”gränsa in”, det vill säga att finnas i ett annat land men ha tillstånd att sälja till svenska konsumenter.

Tror du att Bengt kommer att få tillbaka sina pengar? 

– Det är svårt att säga, men generellt är det väldigt svårt att få tillbaka några pengar, säger Lars Malmström.

Yes Option säger i ett mejl till Plusredaktionen att de tycker att kritiken saknar grund men vill samtidigt inte svara på några frågor. Företaget, som är baserat i Rumänien, skriver att de inte vill blanda in utomstående i enskilda kunders privata affärer och hävdar att Bengts uppgifter är konfidentiella.

Fotnot: Bengt heter egentligen något annat.

LÄS OCKSÅ: Pensionären Tomas förlorade på ett år 400 000 kronor

SVT Play: Se mer om binära optioner i Plus

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Investeringsbedrägerier

Mer i ämnet