”Träningen motverkade många av de förändringar nikotin orsakat”, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi, om de nya forskningsresultaten. Foto: TT/Svante Adermark

Studie: Lättare att sluta röka – om du lär dig något helt nytt

Uppdaterad
Publicerad

Motorisk träning kan häva skador i hjärnan som orsakats av nikotin, visar en ny studie. Längre fram kan metoden användas för att hjälpa människor som vill sluta röka.

– Det var som om träningen motverkade många av de förändringar som nikotin orsakat, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi. 

Louise Adermark är en av dem som ligger bakom den nya studien, som är publicerad i den väl ansedda tidskriften Addiction Biology. Där beskrivs hur råttor exponerades för nikotin i tre veckor för att sedan genomgå ett antal motoriska övningar, som att balansera på en roterande stång.  

Sedan tidigare har forskargruppen visat att det räcker att djuren är utsatta för nikotin i bara tre veckor för att de ska få livslånga effekter på deras hjärnor.

”Snabb återhämtning”

Samtidigt som nikotin inte alltid betraktas som så allvarligt är det ett väldigt beroendeframkallande ämne. I studien beskrivs effekten på försöksdjurens hjärnor. Aktiviteten i hjärnregioner kopplade till motivation, vanebildning och slutligen belöning förändrades, allt enligt ett specifikt mönster. 

Efter att de tre veckorna med nikotin avslutats fick råttorna genomgå de motoriska övningarna och man kunde se att träningen hävde rubbningar som uppstått i hjärnan. 

– Vi kunde se en snabb återhämtning för de djur som tränade. De som hade fått träning uppvisade inte några kvarstående rubbningar i hjärnan efter nikotinet. Även nervcellernas formbarhet, som var kraftigt minskad i kontrolldjuren, var återställd i djur som tränats, säger Louis Adermark till SVT Nyheter. 

Kan hjälpa att lära sig något nytt

Nikotinberoende hos människan är starkt kopplat till de motoriska tillvägagångssätten vid rökning: att ta fram en cigarett, tända och dra ett bloss. Hjärnan lär sig att associera beteendet med känslan nikotinet ger.  

 Därför ville man nu lära djuren nya motoriska mönster när de inte längre utsattes för nikotin. 

– Nikotin har en kraftig påverkan på den hjärnregion som registrerar nya motoriska vanor, och vi tror detta hjälper till att snabbt skapa vanemönster som är svåra att lära sig av med. Genom att aktivera dessa kretsar med motorisk inlärning kunde vi påskynda hjärnans återhämtning.

Om man spekulerar utifrån resultaten i studien skulle rökavvänjning kunna underlättas med hjälp av träning, säger Adermark:

– Det är svårt att sluta röka. De flesta som försöker återfaller men om man försöker lära sig något helt nytt, som en modern dans eller tennis, skulle det kunna underlätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.