• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sara Hägg, docent i molekylär epidemiologi, hoppas att studien kan bidra till bättre rekommendationer i vården av äldre covidpatienter. Foto: Gunilla Sonnebring/TT

Forskare: Bedöm äldre covidpatienter efter skörhet – inte ålder

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra äldre covidpatienter överlever den geriatriska vården. Det visar en ny studie från Karolinska – som slår fast att skörhet är ett bättre mått än ålder för att förutsäga dödlighet i covid-19.

Myndigheternas rekommendationer om social distansering har riktats till alla över 70 år – utan att ta hänsyn till den individuella hälsan.

Nu visar ny forskning från Karolinska institutet att skörhetsgrad är ett bättre mått än ålder för att förutse dödlighet i covid-19.

Coronapandemin

– Det har varit mycket prat om specifika åldrar och att alla över 70 år ses som en riskgrupp. När vi har tittat på personer över 70 år som varit i behov av geriatrisk vård för covid-19 så är det inte åldern som är det viktiga – det är hälsan, säger Sara Hägg som är docent i molekylär epidemiologi vid Karolinska institutet och en av huvudförfattarna bakom studien.

76 procent överlevde

I studien har forskarna tittat närmare på 250 äldre covidpatienter som skrevs in på den geriatriska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge mellan den 1 mars och 11 juni. 76 procent av patienterna överlevde vårdtiden.

– Det är viktigt att belysa att det inte är åldern i sig som är problemet, det är hälsan.

Hon beskriver skörhet som ett mått på den fysiska förmågan patienten har. För att mäta den har forskarna använt en skala som kallas ”Clinical frailty scale”. En skörhetsgrad som var högre än fem på den niogradiga skalan kunde kopplas till ökad dödlighet tydligare än vad åldern kunde.

– Det snabbaste sättet är att ta reda på om personen är i behov av hjälp i sitt dagliga liv, klarar man inte det själv är man förmodligen skör enligt den här skalan, säger Sara Hägg.

Hoppas på bättre bedömningar

Sara Hägg hoppas att studien i förlängningen kan bidra till bättre vård av äldre covidpatienter och tror att skörhetsbegreppet kommer att bli vanligare inom vården i framtiden.

– Jag tror att det kommer användas mer och mer framöver. Det är viktigt att veta i vilket skick en patient är för att veta om personen klarar av exempelvis en operation.

Om studien

Studien bygger på information om 250 patienter som vårdats för covid-19 på den geriatriska kliniken Tema Åldrande vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge mellan 1 mars och 11 juni i år.

Av dessa överlevde 76 procent av patienterna sjukhusvistelsen. Snittåldern för patienterna var 81 år.

Studien är publicerad i Journal of the American Medical Directors Association.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet