Foto: TT

Svacka eller höstdepression – så klarar du av den

Publicerad

Semestern är slut, dagarna blir kortare och mörkare. Många hamnar i en svacka – andra i en så kallad höstdepression. Men det finns hjälp.

Psykologen Allan Linnér, känd från SR:s Radiopsykologen, skiljer på det tillstånd som vi kan drabbas vid av varje förändring, en svacka, och det som handlar om en årstidsbunden depression ofta vid övergången mellan sommar och höst.

– För att det ska kunna kallas en höstdepression måste det ha inträffat minst två säsonger och två veckor i följd. Det som kännetecknar en depression är dels större trötthet, större håglöshet, ofta i kombination med aptitlöshet. Man sover, men sover inte i kapp. Inte sällan i kombination med ökat sug efter kolhydrater, främst socker, säger han.

Vissa känsligare

Alla kan drabbas, men en del är känsligare för de årstidsbundna depressionerna som man tror har koppling till ljuset. Livssituationen kan påverka, och där finns också saker man kan påverka själv och som underlättar tillvaron. Generellt gäller att göra just det man inte vill:

– Det är bra om man orkar röra på sig så mycket som möjligt även om man inte känner för det. Det är bra att vara ute, att få så mycket ljus som möjligt, undvik att använda solglasögon, och ha bra ljus hemma. Ha umgänge och bra relationer om det är möjligt.

Skillnaden mellan en ”höst”- eller ”vårdepression” och en vanlig depression är egentligen inte så stor. Blir det för tungt ska man inte tveka att söka hjälp, medicinering i kombination med terapi är effektivast, påpekar Allan Linnér.

Naturligt med svackor

Att hamna i en svacka efter en förändring så som semesterns slut och återgången till vardagens lunk är något annat, enligt honom.

– Det är naturligt att hamna i svackor vid övergångar, de innehåller förändringar och förluster, till exempel av sommaren. Det viktiga är att försöka känna vad det är ett uttryck för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.