Krisen i Region Stockholms förlossningsvård fortsätter.
Barnmorskor har redan larmat om usla arbetsvillkor och en förlossningsvård i kris, och nu sluter undersköterskor upp i protesten.
– Det är otroligt bråttom att få till en akut förändring, men också långsiktiga investeringar, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.
Undersköterskan Kristine Thorstad har startat ett upprop i Region Stockholm på sociala medier. Enligt henne ska de nu jobba på att sätta ihop en kravlista för vad de anser behövs göras för en bättre arbetsmiljö, tillsammans med representanter inom fackförbundet Kommunal.
Hallengren: Regionen måste ta ansvar
Även socialminister Lena Hallengren (S) understryker regionens ansvar för sjukvården.
- Alla regioner ska vara goda arbetsgivare och göra sitt yttersta för att medarbetarna har de bästa förutsättningarna. I det här fallet för att göra en god förlossningsvård, säger hon.
Finansborgarrådet Irene Svenonius (M), som bär det yttersta ansvaret för regionens personalförsörjning, påpekar att flera åtgärder för att stärka förlossningsvården redan har vidtagits. Dessa har dock inte varit tillräckliga, konstaterar hon.
– Vi har gjort en rad saker. Uppenbart har detta inte räckt till, och där får jag vara självkritisk. Vi borde gjort mer.
Hoppas på nya åtgärder
Hennes förhoppning är att det nya åtgärdsprogrammet – där ett av målen är att det ska vara en barnmorska per födande kvinna – som presenterades tidigare i veckan ska lösa krisen och locka tillbaka personal.
– Det viktigaste just nu är att regionens förlossningssamordnare är i full gång med sitt uppdrag att ta fram åtgärder för en bättre arbetsmiljö för alla som arbetar inom förlossningsvården. Samordnaren har under en vecka haft en rad möten och tagit fram åtgärder och nu fortsätter det här arbetet i mycket högt tempo.
Svenonius: Inte rimligt
Svenonius säger att alla delar av akutvården har toppar vid vissa tidpunker, men att det får inte vara vardag.
– Också förlossningsvården ska ha en hållbar arbetsmiljö. Hur man lägger upp sitt arbete måste man göra upp mellan professionerna och den lokala arbetsplatsen, men man ska inte ständigt ha en hög arbetsbelastning och känna att man inte räcker till. Det är inte rimligt.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Kommunal skulle presentera en kravlista under måndagen. Det stämmer inte, enligt Kommunals ombudsman Markus Andersson. De har krav, men ingen lista som ska lämnas in.