Svensk forskning är hotad – på grund av utebliven aktieutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Svensk forskning hotas när miljarder kan försvinna på grund av att aktieutdelningarna uteblir eller minskar till följd av coronakrisen. Det handlar om livsviktig forskning.

Sveriges universitet och högskolor fick förra året 5,5 miljarder kronor till forskningen av organisationer utan vinstsyfte, som Wallenbergstiftelserna, enligt Universitets Kansler Ämbetet. Men nu sinar deras penningkälla – företagens aktieutdelningar på grund av pandemin.

– Vi kommer sannolikt dela ut 2,5 miljarder i år. Vår bedömning nu är att vi sannolikt kommer att behöva sänka det med 800 miljoner kronor. Det vill säga dela ut 1,7 miljarder till forskarna nästa år, säger Oscar Stege Unger, talesperson Wallenbergstiftelserna.

Aktieutdelningar faller globalt

Stoppet för aktieutdelningar kommer att slå brett mot de flesta forskningsfinansiärer som har aktier. Mer än hälften av svenska storbolagen förväntas inte att ge någon aktieutdelning i år, enligt Infront.

Globalt handlar det om att nästan en fjärdedel av utdelningarna kan försvinna i år, rapporterar Reuters. Det här skapar stora penninghål för givarna och därmed svensk forskningen.

Avgörande för Sverige

– Det är ju en avgörande tid för Sverige som kunskapsnation. Vi måste ju nu se till att bygga upp en beredskap för nästa pandemi som vi vet kommer, säger Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska Institutet, och han fortsätter:

– Det kan bara göras genom grundforskning.

Men regeringen ger inga miljardlöften till forskningen. Matilda Ernkrans (S), som är forskningsminister, säger till SVT att regeringen kommer att återkomma till det i budgeten och när den forskningspolitiska propositionen läggs fram i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.