Svensk import från illegala bosättningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Europa importerar allt mer varor från illegala bosättningar i Israel. Det visar en internationell rapport från olika frivilligorganisationer och trossamfund.

Importen är oftast oavsiktlig då det är svårt att veta skillnad på varifrån varorna kommer. Nu kräver man att inköpare och grossister blir mer noggranna.

Frukt och grönt, kosmetika och vissa inredningsvaror. Det är exempel på varor som kan komma från illegala bosättningar på Västbanken. EU har en samlad linje i frågan om bosättningar som man menar är olagliga enligt internationell lag.

Vid import av varor omfattas israeliska varor av en förmånsbehandling, men 2005 beslutade EU att det inte skall gälla produkter som kommer från bosättningar. Enligt rapporten har dock kontrollen av detta fungerat dåligt.

– Vi vill belysa att det här problemet finns, säger Diakonias Joakim Wohlfeil. Men vi vill också visa på att det går att göra någonting åt det.

Rapporten uppmanar EU och Sverige att vara tydligare med sin märkning. Som det är i dag ska produkter med ursprung i en bosättning kunna identifieras via postnumret, men det är inte alltid det går att se det.

Livsmedelsjätten ICA säljer bland annat frukt och grönt från Israel. Enligt deras policy ska varor vara så tydligt märkta som möjligt för att kunderna ska kunna välja om de vill köpa varan. Via sin presstjänst låter man hälsa att man har fått rimliga försäkringar om att den frukt de köper inte kommer från ockuperad mark.

I Storbritannien har man sedan flera år en särskild märkning av produkter från bosättningar. Det har man kunnat genomföra genom att inköpare och grossister ställt högre krav på ursprungsmärkningen. Även Danmark är på väg att införa det och rapporten vill att även Sverige och resten av EU inför detta.

– Det är inte frågan om att vi uppmanar till en bojkott av israeliska varor, utan vi vill att märkningen blir tydligare. På sikt vill vi att handeln med varor från bosättningar slutar helt, säger Diakonias Joakim Wohlfeil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.