Ett underskott av svensk senap kan vänta. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Svensk senap hotad – Kavli mister tillstånd i fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen på livsmedelsföretaget Kavli, som tillverkar 80 procent av all svensk senap, har under fredagen suttit i krismöten efter att ha fått sin kylanläggning utdömd, rapporterar Skånska Dagbladet.

I stället för att få utöka sin produktion som företaget ansökt om, slår Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt fast att de inte längre får använda en kylanläggning från 2011 i fabriken i Eslöv.

Det finns ammoniak i anläggningen som vid en olycka skulle skapa allvarliga problem för omgivningen, enligt domen.

Kavli uppger dock att produktionen som den ser ut i dag inte berörs eftersom de har ett miljötillstånd från 2002.

– Har Kavli ett gammalt tillstånd så kan vi inte röra det. Men det gamla tillståndet omfattar inte kylanläggningen, säger Anna Tiberg på Mark- och miljööverdomstolen, till Skånska Dagbladet.

I fabriken tillverkas produkter som majonnäs, ketchup, ättiksprit och sojasås. Varumärken som Johnny's, Druvan och Perstorp Ättika har produkter som tillverkas i fabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.