För att vara simkunnig ska man kunna falla ner i djupt vatten så att huvudet hamnar under ytan, simma 200 meter varav 50 av dem ska vara på rygg. Det är den nordiska definitionen för simkunnighet.
– Det som är skrämmande är att av de som tror sig vara simkunniga enligt definitionen inte alltid är det
, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig vid Svensk Simidrott.
”2025 ska alla kunna simma”
Fram till och med 2025 arbetar Svensk Simidrott med en plan där visionen är att Sverige ska bli ett land där alla ska kunna simma och därmed ha möjligheten att lära sig det, oavsett samhällsklass.
Bäst är simkunnigheten bland vuxna i 30-årsåldern – enligt organisationen.
– Sannolikt är det så att det är i den åldern som många bildar familj och med jämna mellanrum tränar på sin simkunnighet när man badar med sina barn, säger Christina Sandin.
”Simkunnighet är en färskvara”
Enligt organisationen finns det fortfarande en andel vuxna i Sverige i dag som inte kan simma. Samtidigt som de enligt Christina Sandin kanske räds att vid så sen ålder börja lära sig.
– Det som kan vara bra att veta är att man är långt ifrån ensam om att behöva lära sig. Det finns gott om nybörjarkurser för vuxna i hela landet, säger Christina Sandin.
Simkunnighet är en färskvara, menar Christina Sandin. Därför är det bra att kolla sina simkunskaper med jämna mellanrum.
– Det är något som vi verkligen uppmuntrar till. Testa minst en gång per år att man klarar av det, 200 meter är ganska långt, säger hon.