Det var under fredagsmorgonen som James Mattis meddelade sin avgång i ett avskedsbred.
Avgången kom bara dag efter president Donald Trumps för många överraskande besked att USA ska dra sig ur Syrien. Enligt amerikanska medier är det här skälet till att James Mattis inte vill stanna på sin post.
Den USA-stödda alliansen SDF:s marktrupper har framför allt utgjorts av kurdernas styrkor YPG-YPJ och i Sverige följer Kurdiska riksförbundet utvecklingen noggrannt.
– Nyheten är ganska färsk och mycket är fortfarande oklart. En sak är dock säker, Trump menar allvar med sitt beslut, säger Keya Izol, ordförande för Kurdiska riksförbundet.
”Det är allvarligt”
Keya Izol är orolig för att USA:s tillbakadragande kommer innebära att Turkiet ökar pressen mot kurder i Syrien och Irak.
Turkiet har sedan Syrienkrigets början sett med stort missnöje på framväxten av ett kurdiskt självstyre i norra Syrien. Turkiet ser de ledande kurdiska krafterna som en syrisk gren av kurdiska PKK, som är terrorstämplad i Turkiet där den för en blodig och decennier lång självständighetskamp mot regeringen.
Kurdisk autonomi på syrisk-turkiska gränsen ses av Turkiet som oacceptabelt. USA:s allians med de syriska kurderna har delvis skyddat dem från Turkiet – något som nu alltså kan vara på väg att ta slut.
– USA kunde bromsa Turkiet så det som vi förväntar oss är väldigt allvarligt, säger han.
Keya Izol poängterar att många unga kurder dött i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten (IS).
– Det är många unga som har förlorat sina liv. Men Islamiska staten är inte bara ett hot mot kurder utan hela mänskligheten. Kurderna har varit i fronten och varit med och besegrat IS men nu får de inte försvara sig mot Turkiet.
”Är självklart mycket orolig”
Flera svenska medborgare har rest till Syrien och Irak för att kämpa mot IS på kurdernas sida. Enligt Keya Izol får Kurdiska riksförbundet löpande information om läget.
– Jag är självklart mycket orolig, säger han.