På måndag kan statsminister Stefan Löfven fällas. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenskarnas dom: Majoriteten vill inte ha något extraval

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är splittrat när det kommer till en misstroendeförklaring mot regeringen. 40 procent tycker att det är rätt – och ungefär lika många tycker att det är fel, enligt SVT/Novus undersökning. Samtidigt anser en majoritet av svenskarna att det är dåligt med ett extraval.

Det blev en stormig torsdag i svensk politik. Klockan 10 på måndag kan riksdagen fälla statsminister Stefan Löfven vid en misstroendeomröstning – och regeringskrisen skulle i så fall vara ett faktum.

Men svenskarna är inte överens huruvida en misstroendeförklaring är rätt väg att gå. I en undersökning, genomförd av Novus på uppdrag av SVT, svarar 40 procent av svenskarna att de anser att det är rätt med en misstroendeförklaring medan 41 procent anser att det är fel.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Väljarna tycker annorlunda

Det starkaste stödet för en misstroendeförklaring finns bland personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, där 77 respektive 64 procent tycker att det är rätt.

– För Moderaterna och Kristdemokraterna, som stöttar misstroendet, är det bara drygt varannan sympatisör som tycker att det är rätt. Det är inte solklart att väljarna håller med sina partier, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Majoriteten kritisk till extraval

När det kommer till frågan om ett eventuellt extraval i närtid anser 29 procent att det är en bra idé. Majoriteten, 54 procent, tycker att det är en dålig idé och 17 procent svarade vet ej eller hade ingen åsikt.

– På något sätt skulle man kunna säga att väljarna är mer sansade än politikerna just nu, säger Torbjörn Sjöström.

Så gjordes undersökningen

Det är 1031 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet