Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andelen svenskar som snusar brunt eller vitt snus är nu på högre nivåer än vad som tidigare registrerats. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenskarnas snusande når rekordnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas användning av vitt snus och e-cigaretter, "vapes", fortsätter att öka – särskilt bland unga, visar en ny rapport.

– Man tror att det är mindre skadligt, säger utredaren Martina Zetterqvist.

Andelen svenskar som snusar – både tobakssnus och vitt snus – är högre än vad som någonsin uppmätts. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

2023 uppgav nästan var femte – 21 procent – av de tillfrågade i åldrarna 17–84 år att de snusat den senaste månaden, majoriteten dagligen. 2011 var andelen som lägst, 12 procent.

Svenskarna köper alltmer tobakssnus men enligt rapporten är det främst de vita prillorna som driver upp snusandet, särskilt bland unga och kvinnor.

– Vi ser till viss del en ny grupp snusare, säger Martina Zetterqvist på CAN.

"Upplevs trendigt"

Bland tillfrågade 17–29-åringar uppgav 26 procent att de använt vitt snus senaste månaden.

– Undersökningar visar att det vita snuset upplevs som trendigt och mer hälsosamt än brunt snus. Man tror att det är mindre skadligt, säger Zetterqvist.

Även vejpandet, användning av e-cigaretter, bland yngre fortsätter att öka, vilket det gjort de senaste två åren. Andelen 17–29-åringar som svarar att de "vejpat" senaste månaden har stigit från 4 procent 2021 – till 16 procent 2023.

– Det är lite vanskligt eftersom det handlar om en ny produkt där vi inte vet så mycket om de långsiktiga effekterna.

Både vitt snus och "vapes" finns i smaker som godis och frukt vilket kan attrahera unga.

Öka alkoholsug

När det gäller vanliga cigaretter fortsätter den dagliga rökningen att dippa. 2023 svarade 6 procent av tillfrågade vuxna att de röker varje dag. Men det sporadiska "feströkandet" har länge varit oförändrat.

För första gången har CAN undersökt kopplingen mellan alkohol och tobaks- eller nikotinprodukter.

De som dricker och även röker eller snusar konsumerar över lag mer alkohol än de som inte röker eller snusar – 0,71 liter ren alkohol per månad jämfört med 0,4 liter.

– Troligen kan det ha att göra med normer bland vänner och familj. Men studier på råttor visar även att de som exponeras för nikotin blir mer sugna på alkohol, eftersom det ökar belöningseffekten i hjärnan, säger Zetterqvist.

Andel av befolkningen (17–84 år) som brukat minst någon gång de senaste 30 dagarna, 2007–2023. Foto: Anders Humlebo/TT

Fakta: Rapporten

Rapporten ”Självrapporterade rök- och snusvanor 2003–2023” visar hur användningen av snus, cigaretter och e-cigaretter, samt upphettade tobaksprodukter, har förändrats i befolkningen 17–84 år.

Underlaget kommer från Monitormätningarna, en årlig befolkningsundersökning om alkohol- och tobakskonsumtion som görs via webbenkäter eller telefonintervjuer. 2023 deltog runt 18 000 personer.

Källa: CAN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.