• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv, om när regeringens krav på företagen träder i kraft om säkerhetsläget skulle förvärras. Foto: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB/SVT

Svenskt näringsliv: Företag har ingen skyldighet att krigsplacera i fredstid

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler svenskar krigsplaceras ökar frågorna både bland arbetstagare och arbetsgivare. Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare på Svenskt näringsliv, understryker att privata företag, till skillnad från civil- och värnplikt, inte har några skyldigheter att förbereda verksamheten under fredstid.

Antalet krigsplacerade svenskar har ökat med 20 procent på nästan ett halvår. Kommuner och regioner har redan kommit relativt långt i arbetet med att krigsplacera sina anställda, men en ökning väntas ske även i den privata sektorn.

– Det som är möjligt idag är att man på frivillig basis ser över resurssättning av personal i händelse av kriser och krig, säger Johan Sjöberg.

Det är först när regeringen beslutar om höjd beredskap och föreskriver allmän tjänsteplikt som företag är skyldiga att anpassa verksamheten, vilket kan innebära såväl krigsplacering av anställda som omprioriteringar.

– Ordet krigsplacering är ett begrepp som syftar till plikt och tvång, med strafföreläggande om man bryter mot det. Den möjligheten föreligger inte i fredstid, säger Johan Sjögren.

”Företagen redo att bidra”

Näringslivet spelar en central roll i totalförsvaret och har en skyldighet att delta i planering och tillhandahållande av information, förklarar Johan Sjöberg. I händelse av ett försämrat säkerhetsläge är det viktigt att företagen har en tydlig uppfattning om hur verksamheten ska prioriteras.

– Här är det fortfarande väldigt mycket som återstår i dialogen med ansvariga myndigheter. Att tydliggöra exakt vilken roll företagen har, säger Johan Sjöberg och tillägger:

– Företagen vet att de har en roll och är beredda att bidra. Inte minst under pandemin såg vi att väldigt många företag gjorde bra mycket mer än vad man hade förväntat sig gällande omställning av produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.