Kriget i Jemen kallas det värsta kriget i världen just nu och har lett till en humanitär katastrof med miljoner svältande människor, inte minst barn.
Den senaste tiden har Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland meddelat att man stoppar eller fryser vapenexporten till Saudiarabien och i vissa fall även Förenade Arabemiraten. Länderna gav sig in i kriget våren 2015.
– Det är en katastrof som utspelar sig i Jemen, och vi måste stoppa den, sa utrikesminister Margot Wallström (S) när hon välkomnade de stridande parterna till FN:s fredsförhandlingar på Johannesbergs slott i Gottröra i veckan.
”Sker inga nya affärer”
Men vapenexporten kan fortsätta som förut. Och den vill inte Margot Wallström prata om över huvud taget. Hon hänvisar till justitieminister Morgan Johansson (S), som inte heller vill prata om den utan skriver i en kommentar:
”Det sker inga nya affärer med Saudiarabien. Sveriges vapenexport till Saudiarabien omfattar i nuläget bara följdleveranser av bland annat reservdelar.”
Sverige har avslutat samarbetsavtalet med Saudiarabien, och vapenexportlagen skärptes i våras så att det ska bli svårare att sälja till länder som brister när det gäller demokrati.
Affärer med Förenade Arabemiraten tog fart
Men reservdelarna till övervakningssystem och pansarvärnsrobotar kan underlätta för Saudiarabien att fortsätta kriget, och flera länder, bland annat Norge och Danmark, stoppar även följdleveranser.
– Om svensk vapenexport ska fungera och vara trovärdig, då behöver olika köpare veta att de inte bara får köpa grejerna utan att de också har reservdelar så att systemen fungerar, säger Kenneth G Forslund (S), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott.
Och samtidigt som Sverige blev snålare med vapen till Saudiarabien, så tog affärerna rejäl fart med Förenade Arabemiraten. Ett halvår efter att Förenade Arabemiraten gick in i kriget i Jemen, i november 2015, fick Saab sin första – och hittills enda – kund till sitt nya uppdaterade övervakningssystem Globaleye. Ordervärde: tio miljarder kronor.
– Globaleye är byggt för att göra det lättare att föra krig. Man kan hitta båtarna man vill träffa för att hindra vapentransporter till motståndarna. Men man träffar ju allt annat också och det är det som anses bidra till den humanitära katastrofen, säger Pieter Wezeman, expert på vapenhandel och Mellanöstern på Stockholms international peace research institute, Sipri.
Ny order från Förenade Arabemiraten
Därefter har affärerna fortsatt. För precis ett år sedan invigde Saab en anläggning för produktion och utveckling av försvarsprodukter på plats i Förenade Arabemiraten. Ungefär samtidigt premiärvisade Saab Globaleye-planet med Förenade Arabemiratens flagga på stjärtvingen.
Så sent som i somras fick Saab en ny order från Förenade Arabemiraten på mer utrustning för Globaleye på 345 miljoner kronor.
Saab vill inte svara på SVT Nyheters frågor om affärerna i Förenade Arabemiraten, men påpekar att planen inte är levererade än.
”Politiken ska inte besluta affär för affär”
I Sverige är det Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, som ger tillstånd till krigsmaterielexport, inte regeringen. Det är hemligt vilka bolag som får tillstånd för olika produkter, men av statistiken kan man ändå dra slutsatsen att Saab fick utförseltillstånd för planen 2016. Tillstånden gäller i tre år. För att myndigheten ska återkalla redan givna tillstånd krävs stora förändringar, exempelvis vapenembargo, enligt ISP.
Om politikerna ska kunna stoppa pågående affärer på samma sätt som grannländerna krävs att de ändrar reglerna.
– Jag tycker inte att politiken ska sitta och besluta affär för affär om svensk vapenexport, säger Kenneth G Forslund (S).