Utrikesminister Margot Wallström (S) anser att kvinnor bidrar med nya perspektiv i fredsprocesser. Foto: TT

Sverige ska skapa nätverk för kvinnor vid fredsförhandlingar

Publicerad

Kvinnor har lyst med sin frånvaro när det har förhandlats med stridande parter i krigshärdar. Men det vill utrikesminister Margot Wallström ändra på. Nu har Sverige inlett arbetet med ett nätverk för kvinnliga fredsmedlare.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har gett Folke Bernadotteakademin uppdraget att bilda ett svenskt nätverk för kvinnliga fredsmäklare som inom två år ska bistå i fredsprocesser. Det hoppas hon bidrar till fler perspektiv.

– Kvinnor tänker inte bara militärt och kommer med andra erfarenheter som ofta är förankrat lokalt. De vet hur verkligheten ser ut i en familj eller i en by, säger Wallström under en pressträff i Rosenbad.

Hon betonar att allmänmänskliga egenskaper som att lyssna, känna in och ha förståelse för andra inte får underskattas i fredsprocesser.

Nedlåtande kvinnosyn

I många konflikområden är kvinnosynen nedlåtande och kvinnornas roll i det offentliga samhället är marginell. Det gör att det ofta saknas tillit när kvinnorna sätter sig vid förhandlingsbordet. Hur skulle kvinnliga fredsmedlare fungera hos talibaner eller extremiströrelsen IS?

– Det är viktigt att komma ner till väldigt konkreta frågor och problem som ska lösas, så att man till sist vinner respekt. Det har inte varit lätt för de kvinnliga fredsmedlare som haft att göra med religiösa extremistgrupper med en nedlåtande syn på kvinnor, säger Wallström.

Inga fredsduvor

Finlands tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn, som bland annat har varit FN-sändebud i Bosnien och Hercegovina är med i nätverket. Hon betonar att alla kvinnor inte automatiskt stödjer fredsarbete.

– Alla kvinnor är inte fredsduvor. Det finns många kvinnor som stödjer sina stridande män istället för att tänka på sin familjs framtid. Det är ett verkligt problem, säger hon.

Fakta: Kvinnors fredsarbete

I år är det 15 år sedan FN:s säkerhetsresolution 1325 för kvinnor, fred och säkerhet antogs.

I de senaste Syriensamtalen i Wien deltog 18 män och en kvinna.

Mellan 1992 och 2011 var mindre än tio procent av deltagarna vid fredsförhandlingar kvinnor och endast fyra procent av de som undertecknade fredsavtalen var kvinnor.

Kvinnor eller jämställdhet omnämndes endast 18 procent av de 1160 fredsavtal som slöts mellan 1990 och 2013.

Källa: UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.