Foto: SVT

Sverige slår rekord i hbt-certifiering

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som homo-, bi- och transpersoners rättigheter kränks och rent av förbjuds i länder som Indien och Uganda, så slår Sverige nya rekord i hbt-certifiering. Nyligen sjösattes världens största hbt-kurs, för över 43.000 anställda, i Stockholms län.

Det började med en undersökning 2005 som visade att homo-, bi- och transpersoner kränktes i vården. I dag framstår de världsunika hbt-kurserna i Sverige som något av ett kunskapslyft.

Intresset har bara ökat, i dag är nära 150 arbetsplatser certifierade av RFSL. Men inte överallt – det är mest i storstadsregionerna, och knappt alls bland företag som inte verkar i offentlig sektor.

Synliggöra och reflektera

Nu kommer det fler liknande utbildningar. Landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) har just sjösatt världens i särklass största hbt-kurs. Alla 43.000 landstingsanställda i Stockholm måste tillgodogöra sig basala kunskaper om homo-, bi- och transpersoner, och bemöta alla med respekt.

– Det finns mycket fördomar och felaktiga attityder hos hela befolkningen, även hos landstingsanställda. Det behöver vi synliggöra och få människor att reflektera över. Om vi menar allvar med alla människors lika värde så behöver vi kompetens för det, säger Birgitta Rydberg.

Det handlar i grunden om att alla människor ska få ett bra bemötande, och att personalen ska ha kompetens när det gäller homo- , bi- och transpersoner.

Webbkursen ligger öppen för alla på nätet, även utanför landstinget.

– Och det är en väldigt lätt utbildning, den går att göra hemma och i korta avsnitt, så det går inte att skylla på att man inte har tid, säger Birgitta Rydberg.

Laddade frågor för vissa

Men även om hbt-frågor blivit mycket mer mainstream, så är de fortfarande laddade för vissa. Inte minst när det gäller förskolor. Här möter personal både föräldrar och barn med olika behov och förutsättningar.

Men RFSL:S hbt-certifiering handlar inte bara om homo-, bi- och transpersoner, utan ljuset riktas mot fler olika familjebildningar. Barn som är adopterade, har funktionshinder eller är födda i ett annat land till exempel.

När certifieringen av några av förskolorna uppmärksammats i media så har personal hotats. Men trots alla svårigheter så fortsätter förskolechefen i Stockholm Lotta Rajalin att stå upp för större respekt för alla. Det är en demokratifråga, menar hon. Och hoten tror hon beror på okunskap.

– Jag skulle inte kunna jobba med det här om jag gick runt och var rädd. Att ge barnen och familjerna som vi har ansvar för vad de behöver och att följa utvecklingen är vårt uppdrag och det väger tyngre, säger Lotta Rajalin.

Omcertifierad vårdcentral

Kanske är det som med alla värdegrundsfrågor, att de alltid måste diskuteras. På vårdcentralen i Riksby, Sveriges första hbt-certifierade arbetsplats, har man just omcertifierats.

– Jag tänkte först att det här kan jag redan, men det var nyttigt. Det kommer ny kunskap hela tiden. Vi arbetade med våra attityder, bland annat med hjälp av rollspel. Det blir väldigt verkligt och effektivt när man måste sätta sig in i en konkret situation, säger Gösta Rune, läkare på Riksby vårdcentral.

Och på vårdcentralen märker patienter skillnad.

– Vi får fler patienter från andra platser för att de upplever att de blir bättre bemötta hos oss, säger Gösta Rune.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.