• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Peter Hultqvist om Rysslands reträtt: ”En dimridå”

Publicerad

Ryssland har meddelat att man avvecklar den stora militärövningen vid Ukrainas gräns.

Men Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnar för att detta är en dimridå; att Ryssland i själva verket lämnar kvar militära resurser som snabbt kan användas vid en framtida konflikt med Ukraina.

– Det Ryssland skapar nu är en ordentlig handlingsfrihet genom att materiel och annat kommer att finnas kvar. På det sättet kan man föra dit trupp mycket snabbt. Man kan höja och sänka nivåerna i spänningsläget över tid beroende av vad som passar Rysslands intressen, säger Peter Hultqvist till SVT.

Försvarsministern hänvisar bland annat till ett samtal han hade i går med Ukrainas försvarsminister Andrij Zahorodnjuk där det uttryckts stor oro över att militärövningen i sig kan ha lämnat efter sig ryska militära resurser som inte fanns där innan. En slags förtäckt militär förstärkning i området.  

– Det ligger en dimridå i det jag säger: Alltså, genom att man lämnar kvar utrustning och materiel så skapar man en möjlighet att gradera upp sin verksamhet mycket snabbt, säger Peter Hultqvist.

Är det inte så att du bara köper Ukrainas bild av det som händer?

– Nej, jag köper inte Ukrainas bild. Det är Ryssland som bedriver den här omfattande övningsverksamheten som skapar de här oerhörda spänningslägena. Och det är Ryssland som har ansvaret för att det eskalerar. Och jag är bestämd på den punkten att det här är inte över bara för att det ser ut som att det nu tonas ned, säger Peter Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.