Under tisdagens återöppnande av det turkiska parlamentet står frågan sist på dagordningen, punkt 42.
– Det betyder inte att det röstas om det idag, utan det är en förteckning över de frågor man ska behandla i framtiden, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i Rapport.
Det är med andra ord fortsatt oklart när en omröstning kommer att ske.
Förhandlingskort
– Det finns egentligen ingenting som tyder på att det här är en prioriterad fråga för parlamentet. Det kan ta veckor innan den tas upp, säger Tomas Thorén.
– Det finns också tecken på att president Erdogan vill fortsätta att använda det svenska Natomedlemskapet som ett förhandlingskort gentemot USA i fråga om stridsflygplanen F 16, säger han.
Oklart hur Ungern agerar
Turkiet och Ungern är de enda länderna som ännu inte sagt ja till att låta Sverige gå med i försvarsalliansen.
I Ungern är parlamentets ledamöter alltjämt vinterlediga. På parlamentets agenda för våren, som den ungerska regeringen lämnat ifrån sig, finns Sveriges ansökan inte med. Däremot kan parlamentet extrainkallas med i praktiken tre dagars varsel, uppger Balint Gyorgy, pressekreterare vid parlamentet.
Ungern har tidigare lovat den svenska regeringen att inte vara sista land att ratificera ansökan.
SVT söker försvarsminister Pål Jonson (M).
FAKTA: SVERIGES NATOANSÖKAN
- Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.
- Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, ”invitees” på engelska.
- För Finland avslutades processen i april förra året då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.
- I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att ”så snart som möjligt” skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.
- Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.
- Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.
- Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.
Källa: TT