Joachim Bergström ska försöka få igång kärnvapensamtalen Foto: Jon Chol Jin, AP, TT / Regeringskansliet

Klart: Sveriges nya Nordkoreaambassadör installerad

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Joachim Bergström officiellt Sveriges nya ambassadör i Pyongyang. Kung Carl XVI Gustafs kreditivbrev lämnades över till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på fredagen. Sverige är USA:s skyddsmakt och ska försöka få igång kärnvapensamtal som stannat av mellan USA och Nordkorea.

Regeringen utnämnde Joachim Bergström som ny ambassadör i Pyongyang i somras. Han tillträdde befattningen 1 september 2019, men det dröjde till den 13 december innan kreditivbrev lämnades över vid en ceremoni i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Den svenska statschefens fullmakt till det mottagande landets statschef är en formalitet. Det är inte ovanligt att det kan ta tid, uppger utrikesdepartementet.

Kärnvapenmöte i Stockholm

Sverige är skyddsmakt åt flera västerländska länder i Nordkorea, däribland USA eftersom de saknar diplomatisk representation. I uppdraget ingår att medla mellan Nordkorea och USA om en eventuell nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön.

Därför möttes Nordkorea och USA i Sverige den 4 oktober 2019 på en kursgård i Lidingö. Nordkoreas kärnvapenförhandlare Kim Myong-Gil och USA:s förhandlare Stephen Biegun deltog.

Det har varit flera liknande möten i Sverige.

Men redan dagen därpå sa Nordkorea att man avbrutit samtalen för att åka hem. Drygt en månad senare sa Nordkorea att Sverige ”skulle uppföra sig”, uppgav Reuters.

Nordkoreas kärnvapenförhandlare Kim Myong-Gil sa att Sveriges försök att medla fram en dialog mellan USA och Nordkorea är onödig eftersom länderna redan känner till varandras ståndpunkter.

Nordkoreas kärnvapenförhandlare Kim Myong-Gil (mitten) togs emot av ambassadör Kent Härstedt (höger) på Arlanda den 3 oktober 2019. Foto: AP

Ny inbjudan

Sedan mötet i Lidingö är Sveriges särskilde sändebud för koreanska halvön, Kent Härstedt, och UD sparsamma med kommentarer.

Härstedt har sagt att Sverige bjudit in USA och Nordkorea till ett nytt möte. UD ger samma besked efter att Joachim Bergström officiellt är ambassadör i Pyongyang.

”Angående din fråga om Nordkoreanska uttalanden om Sveriges medlarroll så avstår vi från att kommentera. Vi talar direkt med parterna om detta”, skriver Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör vid utrikesdepartementet i ett mejl till SVT.

Trump åkte hem

Sverige medlar mellan Nordkorea och USA med förhoppning om att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska ha ett tredje toppmöte.

Det senaste – historiens andra mellan länderna – genomfördes i Vietnam i februari 2019. Men det avbröts i förtid eftersom Donald Trump lämnade förhandlingarna och åkte hem.

Kim Jong-Un har satt årsskiftet 2019/2020 som tidsfrist för att återuppta samtal med USA om eventuell kärnvapennedrustning. Nordkorea har sagt att det är upp till USA vilken ”julklapp” man vill ha av Nordkorea.

Fakta ambassadör Joachim Bergström

Dr. har tjänstgjort på UD:s Mellanöstern- och Nordafrikaenhet som särskilt sändebud till Organization of Islamic Cooperation och för interkulturell och interreligiös dialog. Han har tidigare tjänstgjort vid ambassaderna i Tokyo, Riyadh och Washington.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.