Hör Helene Thorgren på Bolagsverket om SVT:s avslöjande. Foto: Christoffer Hjalmarsson/SVT

SVT avslöjar: Internationellt efterlyst i mobilhärvan kan driva bolagen vidare

Uppdaterad
Publicerad

En företagsägare som tillhör de huvudmisstänkta i den stora mobilhärvan kan fortsätta driva sina bolag trots att han sedan lång tid är efterlyst. SVT:s granskning visar att han bland annat kunnat begära ett bolag i konkurs och göra en extra vinstutdelning. Sedan en tid står mannen på Europols lista över ”Europe's Most Wanted”.

Den 37-årige mannen häktades i fjol i sin frånvaro för grova skatte- och bokföringsbrott. Han misstänks ha en central roll i mobilhärvan och hans företag, Novacode, krävs på över 800 miljoner kronor av Skatteverket.

När han häktades i sin frånvaro i juni var han redan efterlyst av Kriminalvården sedan i november 2019 då han aldrig dök upp för att avtjäna ett fängelsestraff för narkotikabrott. I sms till en annan misstänkt i härvan, uppger han själv att han befinner sig på Marbella och umgås med kändisar på lyxyachter.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Och under sin tid som efterlyst har han i över ett års tid kunnat fortsätta agera som företagsledare. Bland annat har han lämnat in en konkursbegäran till domstol och utfört flera ärenden hos Bolagsverket.

– Lagstiftningen ger oss inte möjlighet att kontrollera om man till exempel är efterlyst, säger Helene Thorgren, chef för avdelningen för företagsregistreringar på Bolagsverket

Fick välja konkursförvaltare

Bolagsverket har ett regeringsuppdrag att förhindra brott och har skärpt flera av sina rutiner. Men det finns inget hinder för efterlysta personer att som i det här fallet till exempel registrera en vinstutdelning på drygt 100 000 kronor från ett av bolagen.

– Om den här personen är behörig att företräda bolaget så är den också behörig att göra ändringar, säger Helene Thorgren.

Oavsett om det är internationellt efterlyst person?

– Vi har ju inte möjlighet att kontrollera det och det finns faktiskt inte något hinder i lagen heller.

Valde konkursförvaltare själv

När 37-åringens bolag gått i konkurs har han dessutom själv fått välja konkursförvaltare.

Både Stockholms tingsrätt och Kronofogden, som godkände valet av konkursförvaltare, uppger för SVT att man inte har möjlighet att undersöka om en bolagsföreträdare är misstänkt för brott eller efterlyst, och att det inte heller finns någon laglig möjlighet att stoppa en sådan person.

37-åringens försvarare Jonas von Heidenstam uppger att hans klient nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet