Departementets chef är miljöminister Karolina Skog (MP). Men frågorna om dålig arbetsmiljö hänvisas till personalavdelningen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

SVT avslöjar: Miljödepartementet måste ta in hjälp – för arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön på Miljö- och energidepartementet är så dålig att regeringskansliet måste ta in extern hjälp. Kravet kommer från Arbetsmiljöverket efter larm om bland annat kränkande särbehandling och tjänstemän som inte lyckas följa lagen.

SVT berättade i juli hur Saco-facket slagit larm om att en ”extremt hög arbetsbelastning” lett till bland annat sömnproblem hos personalen på departementet.

Efter en inspektion kräver nu Arbetsmiljöverket flera åtgärder.

  • En undersökning som bland annat visar om resurserna är anpassade till kraven.
  • Efter undersökningen: Åtgärder och en handlingsplan.
  • Anlitande av en ”extern sakkunnig expert med dokumenterade kunskaper om arbetsmiljö, i organisationsstyrning och ledarskap.”

Bakgrunden är de brister som Arbetsmiljöverket funnit. Bland annat signaler ”om hög sjuknärvaro och kränkande särbehandling”, och att resurserna ”inte räcker till för att verksamheten ska kunna bedrivas i överensstämmelse med gällande lagstiftning”.

”Offrar arbetsmiljön”

Sacos ordförande Jesper Svarén säger att facket nu vill se återkommande avstämningar med den politiska ledningen, så de politiska ambitionerna kan vägas mot resurserna.

– Detta är ett behov generellt inom Regeringskansliet. Situationen som uppstått på Miljö- och energidepartementet kan uppstå även på andra departement. Lojala medarbetare och chefer offrar arbetsmiljön för att prestera utifrån de politiska ledningarnas förväntningar, säger Jesper Svarén.

Departementets chef är miljöminister Karolina Skog (MP), men i dessa frågor hänvisas SVT till personalavdelningen. Tillförordnade personalchefen Ann-Sofi Jupiter uppger i en skriftlig kommentar att man kommer att redovisa sina åtgärder för Arbetsmiljöverket i november.

”Att säkerställa en god arbetsmiljö för departementets medarbetare är självklart centralt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.