SVT har tillsammans med två av Sveriges främsta bedrägeriexperter kartlagt affärerna mellan de inblandade företagen. Kartläggningen visar att det totalt kan finnas över hundra bolag i härvan.
– Och det är alldeles för tidigt att göra bokslut, det tillkommer nya bolag, om inte varje dag så i vart fall varje vecka, säger Anders Björkenheim, bedrägeriexpert på Accessus.
– De 30 bolag som vi har siffror för omsätter tillsammans 32 miljarder.
Ofta handlar det om bolag som tidigare haft helt annan verksamhet – som en frisersalong i Halland, en butik för vattenrening i Östergötland och en tobaksaffär i Dalarna.
Men plötsligt har bolagen bytt inriktning och börjat sälja mobiltelefoner för mångmiljonbelopp, ibland miljarder.
”Det största jag sett”
SVT har varit i kontakt med några av bolagens tidigare ägare som reagerar starkt när de får veta vad som hänt med bolagen.
– Åh herregud, säger en av dem, som uppger att hen sålde bolaget till ett företag som sysslar med bolagsavvecklingar.
SVT:s granskning inledes 2019 när vi sökte upp Västeråsföretaget Iskana, ett av bolagen som då snabbt börjat omsätta miljarder på mobilhandel, men som inte ville ställa upp på någon intervju om sina framgångsrika affärer. I dag är Iskana ett av en rad företag som är i centrum för Skatteverkets återkrav på mångmiljonbelopp – i Iskanas fall 1,7 miljarder – i utebliven moms.
Iskanas ägare är häktad i sin frånvaro. Ekobrottsmyndigheten misstänker att bolaget tillsammans med en rad andra företag ingår i en komplex härva med syftet att tillskansa sig miljarder från statskassan.
Samtliga bolag och ansvariga tillbakavisar anklagelserna. Efter larm från Skatteverket initierade regeringen i fjol en lagändring, som dock fått kritik efter mildringar.
Det finns olika beräkningar på hur många miljarder som staten kan ha förlorat. I fjol uppgav Skatteverket att härvan omfattar tre miljarder men enligt SVT:s granskning kan det i själva verket handla om minst dubbelt så mycket pengar.
– Det här har kostat varje svensk flera tusen kronor, säger Jan Tibbling, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Han beskriver det hela som en pågående riktad attack mot Sverige, och uppger att det just nu pågår fler än tio förundersökningar.
– Jag har jobbat här i fjorton år och det här är det största jag sett.