Foto: TT/SVT

SVT efter domen mot Önnevall: Vi har ett ansvar

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och de två andra i hans team som dömts för människosmuggling får behålla sina jobb. SVT kommer också att betala deras rättegångskostnader.

– Vi tar inte ställning i skuldfrågan men vi känner att vi måste ta ansvar för att vi valde att sända programserien, säger kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Under inspelningen av serien Fosterland 2015 bad en 15-årig syrisk pojke Fredrik Önnevall att ta med honom till Sverige. Teamet valde att göra det eftersom de bedömde att han annars befann sig i akut fara. De informerade inte sina chefer på SVT förrän de var hemma. 

SVT valde att sända dokumentären om händelsen, både för att det var en illustration av den akuta flyktingsituationen och eftersom man ville vara transparenta och inte mörka det som hänt. 

SVT-journalist döms för människosmuggling

En privatperson anmälde teamet för människosmuggling och teamet har dömdes i tingsrätten. Domen har sedan fastställts av hovrätten och Högsta domstolen.

Betalar rättegångskostnaderna

SVT har erbjudit sig att betala för de av medarbetarnas rättegångskostnader som inte täcks av allmän rättshjälp, men kommer inte att betala för böter. När det är klart vilka summor det rör sig om kommer det att redovisas. 

Enligt kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala har SVT ett ansvar eftersom man valde att sända programserien. Men brottet de fällts för utförde medarbetarna utan SVT:s vetskap.

– Vi är överens med dem om att de gjorde ett avsteg från sitt journalistiska uppdrag och de delar vår uppfattning, säger kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Brott utreds alltid

Vilka brott kan man begå när man är en profil på SVT?

– Om en medarbetare agerar illa inom ramen för sin anställning så utreder vi det så snart vi fått kännedom om händelsen. Vi har nolltolerans mot kränkande beteende och mobbning och agerar så fort något kommer oss till känna. Just det här fallet var en svår och unik situation och vi har efter noga avvägande försökt att agera så klokt som möjligt. 

SVT har stränga krav på att medarbetare inte får ta politiskt ställningstagande. Kan inte det här ses som ett politiskt ställningstagande?

– Nej, vi ser det som ett humanitärt ställningstagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT-journalist döms för människosmuggling

Mer i ämnet