SVT erfar: Regeringen ger grönt ljus för kärnreaktorernas begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att ge den kärntekniska industrin grönt ljus att gå vidare med utbyggnaden av slutförvaret som ska inrymma reaktorbyggnaderna efter att de rivits. Det beskedet kommer att lämnas under onsdagen, erfar SVT Nyheter.

Besked om vad som ska hända med det radioaktiva kärnbränslet dröjer till i slutet av januari.

Omkring år 2045 planeras att alla svenska kärnreaktorer ska vara tagna ur drift, detta enligt underlag i det svenska kärnavfallsprogrammet. Industrin har i 40 års tid planerat för vad som ska hända med både reaktorbyggnaderna och det radioaktiva kärnbränslet. 

Planen är att bygga två olika slutförvar i Forsmark, ett för det långlivade kärnbränslet och ett för det kortlivade byggnadsavfall som bildas när kärnkraftverken rivs. 

Slutförvaret i Östhammar

Under onsdagen kommer miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) meddela att regeringen nu beslutat att godkänna delen som gäller slutförvaret av det kortlivade avfallet. Det handlar om betong och metallskrot som kommer vara radioaktivt i cirka 1000 år. 

Besked om hur regeringen ser på slutförvaret av det långlivade kärnbränslet, som är radioaktivt i 100 000 år, kommer att lämnas den 27 januari.

Projektet ska självständigt finansieras av branschen via medel i kärnavfallsfonden, där kärnkraftsbolagen varje år gör inbetalningar i förhållande till hur mycket kärnkraftsenergi de levererar. 

Den kvarvarande kostnaden för det svenska kärnavfallsprogrammet omfattar cirka 95 miljarder kronor. År 2020 fanns över 77 miljarder kronor i kärnavfallsfonden.

Liberalerna: Hot om misstroende kvarstår

Liberalerna har hotat med misstroendeförklaring mot klimatminstern om inte besked lämnas i frågan. De anser att beslutet inte borde ha förhalats på det sätt det gjorts. Nu inväntar partiet svar om slutförvar av kärnbränslet senast 27 januari, säger Liberalernas energipolitiske talesperson till SVT Nyheter:

– Det är ett viktigt beslut för att trygga svensk energiförsörjning, men framför allt att vår generation tar ansvar för kommande generationer. Vi förväntar oss ett besked av regeringen och Annika Strandhäll, annars står vårt besked om misstroende fast, säger Arman Teimouri (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet