SVT/Novus: C förlorare på regeringskris

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har tappat väljarstöd sedan misstroendeomröstningen i förra veckan. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som båda agerade för att avsätta regeringen, har däremot ökat sitt stöd bland väljarna. Det visar en partisympatiundersökning från SVT/Novus.

– Det fokus som man har lagt på att Centerpartiet skulle sitta på en lösning av krisen har uppenbarligen missgynnat det partiet, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus.

Istället är det de partier som har agerat i främsta rummet för att få igenom en misstroendeomröstning i riksdagen som har gynnats mer än andra. Sverigedemokraterna som väckte misstroendeförklaringen har ökat med över två procentenheter jämfört med SVT/Novus mätning i maj.

Så här har partisympatierna förändrats efter misstroendeomröstningen. Foto: SVT Grafik

Centerpartiets tapp och Sverigedemokraternas uppgång tillsammans med Vänsterpartiets ökade stöd är de tre statistiskt säkra förändringar som man kan notera i den här undersökningen, som gjordes i förra veckan och efter misstroendeomröstningen i riksdagen.

– Vänsterpartiet visade att de trots allt hade en stor påverkan på regeringsunderlaget, och det har uppenbarligen bidragit till ett ökat stöd, säger Torbjörn Sjöström.

”Mittenstrategin har inte gått hem”

Samtidigt tycks Sverigedemokraterna ha fått ökat stöd när de tog initiativet till själva misstroendomröstningen. På samma sätt har Centerpartiet drabbats av den uppkomna situationen.

– Mittenstrategin har inte gått hem hos väljarna. Istället finns det någon slags bild av att Centerpartiet måste välja mellan Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, trots att de inte vill, säger Torbjörn Sjöström.

Så görs undersökningen

Det är 2 408 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen som genomfördes 21 juni till 27 juni 2021. De har svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag? Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

På grund av de turbulenta omständigheterna under denna period har vi valt att ha en kortare mätperiod än vi normalt brukar ha för dessa partisympatiundersökningar.

En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. De som inte svarat utgör 50 procent av det totalt antal tillfrågade som var 4 863 personer.

Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 4 816 personer tillfrågats i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.