Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Amanda Lind (MP)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur opinionen ser ut i septembermätningen från SVT/Verian. Foto: Oscar Olsson / TT

SVT/Verian: Största gapet mellan blocken på knappt ett år

Uppdaterad
Publicerad

Halvvägs in i mandatperioden ökar oppositionen sitt försprång gentemot Tidöpartierna visar SVT/Verians opinionsundersökning för september månad. Samtidigt backar Sverigedemokraterna och Moderaterna stärker sin position som näst största parti.

Trots att det har hänt mycket i svensk politik den senaste månaden står den politiska opinionen relativt still. Enligt väljarbarometern från SVT/Verian behåller oppositionen sin position som det största blocket och ökar med nästan 1 procentenhet. Skillnaden är nu 7,2 procentenheter.

Ingen av förändringarna är dock statistiskt säkerställda jämfört med föregående månad vare sig för de enskilda partierna eller för blocken.

I jämförelse med förra månadens väljarbarometer syns inga större förändringar i opinionen. Förändring inom parentes. Foto: SVT

Oppositionen stärker övertaget över Tidöpartierna

Vänsterpartiet uppmäter sitt högsta stöd sedan april 2022 och i dag skulle 8,7 procent rösta på partiet. Det är 1,9 procentenheter mer än vid riksdagsvalet 2022. Miljöpartiets framgångar i EU-valet håller i sig. Bortsett från förra månadens undersökning har de inte haft så här starka siffror sedan 2018.

– Oppositionens ledning är den största sedan november 2023 trots att den senaste tiden präglas av många budgetnyheter från Tidöpartierna. Framför allt är det Vänsterpartiet och Miljöpartiet som har medvind i opinionen. Samtidigt är det inte ovanligt att oppositionen leder såhär halvvägs in i en mandatperiod, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian.

SD lägsta stödet på mer än ett år

Om det hade varit val i dag hade 18,7 procent röstat på Sverigedemokraterna. Det är mer än 1 procentenhet lägre än när undersökningen gjordes i augusti. Samtidigt ökar Moderaterna med 0,3 procentenheter vilket är högre än deras valresultat 2022.

– Bland Tidöpartierna är det Moderaterna som går bäst i opinionen. Partiet når sin näst högsta notering under mandatperioden medan Sverigedemokraterna får sitt lägsta stöd sedan augusti 2023. Moderaterna gynnas troligen av att vara ett regeringsbärande parti som syns mycket i samband med höstbudgeten, säger Per Söderpalm.

SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Augusti månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 26 augusti – 8 september

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.