Den relativt nya betalningsmodellen väcker känslor. I sociala medier finns det inlägg som ifrågasätter terminalerna, och Lotta Lundberg skrev en krönika i Svenska Dagbladet på ämnet.
– Ge oss lite spelrum att ta eget ansvar, man kan känna själv hur mycket pengar man vill ge, säger hon i Morgonstudion.
Journalisten Viggo Cavling, som bevakar krogbranschen, säger å sin sida att restauranger behöver dricksen för att överleva.
– Mjukvaran har lett till att restaurangerna drar in mer pengar på dricks. Det är jättebra för då kan man hålla ner lönerna, säger han och fortsätter:
– Kan krögaren erbjuda 10-15 000 extra i månaden i dricks är det lättare att få bra och duktig personal.
”Beställer man ståendes behövs ingen dricks”
Samtidigt påpekar Viggo Cavling att det ibland blir lite överdrivet. Han föreslår en tumregel som man kan förhålla sig till.
– Står man upp och beställer behöver man inte ge någon dricks. Sitter man däremot ner så tycker jag att tio procent i dricks är helt okej, säger han.
Se delar av samtalet i Morgonstudion i klippet ovan, eller se hela intervjun med Lotta Lundberg och Viggo Cavling här.