– Efter att ha hällt upp en pilsner? Det är inte bara fräckt utan också girigt, säger författaren Lotta Lundberg i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Lundberg: Bartendern drar i en spak, ställer fram en bärs och så ska han ha 10 eller 15 procent? Foto: SVT

Systemet för dricks kritiseras: ”Girigt”

Uppdaterad
Publicerad

Den som gått på krogen den senaste tiden kan säkert ha märkt att det ser lite annorlunda ut när man ska betala. Numera är det nämligen inte ovanligt att kortterminalerna föreslår färdiga summor där man får välja hur mycket dricks man vill lägga.

– Efter att ha hällt upp en pilsner? Det är inte bara fräckt utan också girigt, säger författaren Lotta Lundberg i Morgonstudion.

Den relativt nya betalningsmodellen väcker känslor. I sociala medier finns det inlägg som ifrågasätter terminalerna, och Lotta Lundberg skrev en krönika i Svenska Dagbladet på ämnet.

– Ge oss lite spelrum att ta eget ansvar, man kan känna själv hur mycket pengar man vill ge, säger hon i Morgonstudion.

Journalisten Viggo Cavling, som bevakar krogbranschen, säger å sin sida att restauranger behöver dricksen för att överleva.

– Mjukvaran har lett till att restaurangerna drar in mer pengar på dricks. Det är jättebra för då kan man hålla ner lönerna, säger han och fortsätter:

– Kan krögaren erbjuda 10-15 000 extra i månaden i dricks är det lättare att få bra och duktig personal.

”Beställer man ståendes behövs ingen dricks”

Samtidigt påpekar Viggo Cavling att det ibland blir lite överdrivet. Han föreslår en tumregel som man kan förhålla sig till.

– Står man upp och beställer behöver man inte ge någon dricks. Sitter man däremot ner så tycker jag att tio procent i dricks är helt okej, säger han.

Se delar av samtalet i Morgonstudion i klippet ovan, eller se hela intervjun med Lotta Lundberg och Viggo Cavling här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.