Tandläkare blundar för misstankar om barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Många tandläkare låter bli att slå larm när de misstänker att barn de möter utsatts för våld eller försummelse, trots att vårdpersonal enligt lagen har anmälningsplikt. Nu kräver Barnombudsmannen att tandläkarna tar sitt ansvar.

Det regelbundna mötet mellan barn och tandläkare skulle kunna vara ett bra tillfälle att upptäcka de barn som har det dåligt hemma och som behöver samhällets hjälp. Många misshandelsskador på barn visar sig i mun-, huvud- och halsregionen, ställen som tandläkaren i sitt möte med barnet kan se ordentligt.

Sår och blåmärken

-Det kan handla om tandskador, eller att man ser sår och blåmärken i ansikten och runt öronen och i håret. Det kan vara andra oförklarliga blåmärken som inte stämmer överens med det som barnet berättar. Men det som vi ser mest är så kallad ”omsorgssvikt”, när barnen över huvud taget inte dyker upp hos tandläkaren, säger Gunilla Klingberg, som är barntandvårdsspecialist och ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

En undersökning som Barnombudsmannen har gjort bland landets tandläkare och klinikchefer inom Folktandvården visar att de flesta låter bli att anmäla misstänkta missförhållanden till socialtjänsten, trots att det är deras plikt enligt lagen.

Två av tio anmälde

Nio av tio tandläkare uppger i undersökningen att de någon gång mött ett barn som de misstänkt varit utsatt för våld eller övergrepp i hemmet, inte fått tillräcklig omsorg eller vars tandhälsa har försummats av föräldrarna. Men bara två av tio bland tandläkarna har någon gång gjort en anmälan till socialtjänsten av den här anledningen.

Samtidigt svarar knappt tre av tio klinikchefer att deras verksamhet har gjort en anmälan till socialtjänsten under det senaste året med anledning av att en tandläkare har misstänkt att ett barn farit illa. Var fjärde klinikchef uppger att verksamheten saknar riktlinjer för hur tandläkarna ska agera när de möter ett barn som de misstänker har utsatts för våld eller övergrepp.

”Skrämmande dåligt”

-Det är ett skrämmande dåligt resultat att så få tar det de ser på allvar. Det kräver konsekvenser – landstingspolitiker och klinikchefer måste se till att alla tandläkare vet vad som gäller och att rutinerna är tydliga. Man måste slå larm när man ser att barn far illa, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Gunilla Klingberg tror inte att underlåtenheten att anmäla beror på att tandläkare saknar civilkurage, utan att många saknar kunskap och rutiner.

-Då när man möter det vågar man kanske inte lita på sin intuition. Och om man inom vården inte pratar om det här ökar kanske risken att man inte anmäler, säger hon.

-Vi vet att barn som utsätts för våld inte gärna berättar om vad de har varit med om. Och då är det viktigt att de vuxna professionella som möter de här barnen tar anmälningsplikten på allvar och slår larm så att barnen kan få hjälp, säger Fredrik Malmberg.

Karin Moberger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.