När du blir medlem på Facebook, Instagram och Snapchat ger du företagen rätt att ta del av dina bilder. Det innebär att din bild kan säljas vidare till ett annat företag, utan ditt tillstånd. I teorin skulle bilden kunna användas i reklamsyfte, men i praktiken är det inte särskilt troligt, säger Frida Boisen.
– Jag är tveksam till det, faktiskt. Det skulle innebära otrolig bad will för Facebook om de skulle använda rätten vi gett dem.
– Det ställs höga krav på Facebook när det gäller rättigheter och att sköta sig, säger Frida Boisen.
”Gör videor”
Anledningen till att Facebook, Instagram och Snapchat vill ha rätt att använda dina bilder är i första hand inte för att sälja dem vidare.
– Facebook använder rätten åt att till exempel göra vänskapsvideor där de lägger upp bilder med gemensamma minnen.
– Om de inte haft rätten att använda dina bilder skulle det vara svårare att göra en video, säger Frida Boisen.
Dessutom skulle ett företag inte vilja ta striden mot en privatperson som inte godkänt att en bild till exempel hamnar i en reklamkampanj.
– De skulle riskera att stå i strid med lagen om namn, bild och reklam. Men Facebook får ju använda den, säger jurist Kiljan Ardal.
LÄS MER: Här är villkoren
Om din bild mot all förmodan säljs vidare har du ingen rätt att sätta emot.
– Du ger dem en licens att använda bilden globalt utan ersättning.
– Om ett företag trycker upp bilden på en affisch får du inte en krona för den, säger Kiljan Ardal.
Långsam utveckling
Diskussionen om hur sociala medier får använda dina uppgifter är inte ny. Det är inte lätt att förstå sig på de juridiska termerna eller veta vem som får ta del av dina uppgifter.
– Den digitala utvecklingen går väldigt fort, landsting, kommuner och staten hinner inte med. Inte lagen heller, säger Frida Boisen.
LÄS MER: Disney stäms för olaglig datainsamling
Så blir du säker
För att veta vad du skriver på är rådet att läsa igenom sekretesspolicys och användarvillkor, där det står vad du får och inte får göra.
– Det vanligaste är att användare själva bryter mot upphovsrätten. Var mer rädd för det än att till exempel Facebook använder rätten att använda din information.
– Det begås övertramp varje dag. Användare lånar till höger och vänster utan att tänka på upphovsrätten.
Tänk på det här
Frida Boisen upplever att de flesta inte läser igenom användarvillkoren på Facebook, Instagram och Snapchat.
– Texten är pytteliten och man godkänner bara för att vara med.
Vad är det viktigaste att tänka på?
– Tänk på vilka bilder och teckningar du delar. Rätt som det är kan någon som inte är okej med att du delar en bild anmäla dig.
– Var en god publicist och se till att du uppfyller kraven om upphovsrätt, att du publicerar bilder och verk som du har rätt att publicera, säger Frida Boisen.
LÄS MER: Barnens skydd stärks på nätet