Joel Ibson är kommunikationsansvarig på Tele 2, och berättar för SVT Nyheter att man känt till att negativa åsikter funnits kring 5G i Sverige, men att man reagerade på de arga kommentarernas omfattning.
– Det var förvånansvärt många kommentarer. De negativa reaktionerna är tråkiga förstås, men det är en liten grupp människor som tyvärr hörs mycket.
I kommentarsfälten skriver människor att 5G skulle vara livsfarligt, leda till cancer och näsblod, och att insekter, träd och djur dör - påståenden som saknar vetenskapligt stöd.
Var reaktionerna likadana när ni skulle lansera 3G och 4G?
– Det har kommit reaktioner i omgångar, men som jag förstår det var det mer när 3G introducerades än det var för 4G, säger Joel Ibson.
5G och coronapandemin
I Storbritannien har ett hundratal mobilmaster satts i brand efter att konspirationsteorier om ett samband mellan coronapandemin och det mobila 5G-nätets utbyggnad fått allt större spridning, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.
Det har rapporterats om hot och sabotage i utlandet. Har ni upplevt något liknande?
– Vi har inte fått några allvarliga hot. Det har inte varit något som liknar det i Storbritannien.
”Ställ frågorna till myndigheten i stället”
Joel Ibson uppmanar också de som kommenterar att istället höra av sig till Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Har man synpunkter på gränsvärden får man ställa frågorna till dem, de sätter gränsvärden, inte vi. Strålsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten har tydlig information på sina hemsidor.
Vad tror du att den här 5G-rädslan kan bero på?
– Jag vill inte spekulera vad det kan bero på. Det här är en mycket liten grupp – det får stå för dem.
I kommentarsfälten är också flera användare positivt inställda, och bland annat skriver att 5G-lanseringen är ”ett viktigt steg i utvecklingen”.