”Det är möjligt att koranbränningarna kan trigga någon. Men det som triggar individer kan vara en väldig massa olika saker”, säger terrorismforskaren Magnus Norell. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/Pontus Lundahl/TT

Terrorexperten: Inte bara koranbränningarna som triggar

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen och kommande vecka väntas fler koranbränningar äga rum. De återkommande aktionerna och den höjda terrorhotnivån har gjort fler svenskar oroliga för terrordåd. Terrorismforskaren Magnus Norell förstår oron men konstaterar att hotbilden från framförallt militant islamism har varit densamma under en längre tid.

– Det finns ingen koppling mellan att ljudnivån går upp och att konkreta hot ökar, säger han till SVT Nyheter.

Terrorhotnivån i Sverige höjdes nyligen, till en fyra (högt hot) på den femgradiga skalan. LVU-kampanjen och den senaste tidens koranbränningar har pekats ut skäl till en försämrad Sverigebild, och terrororganisationer som al-Qaida och al-Shabaab har nu riktat sitt sökarljus mot Sverige.

Men koranbränningarna ser inte ut att upphöra för det.

På fredagen hölls en tillståndsgiven allmän sammankomst i Rinkeby i norra Stockholm, där en Koran brändes. Även på lördagen hölls en koranbränning, den här gången vid Sergels torg. Fler ansökningar om att bränna islams heliga bok i Stockholm, Malmö och Örebro har därtill lämnats in.

”Omöjligt att svara på”

Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism, har riktat kritik mot hur höjningen av terrorhotnivån kommunicerats – och själva hotskalan i sig, som är gemensam för hela EU. Han menar att den är trubbig och omöjlig för allmänheten att förhålla sig till, vilket i sig leder till ökad oro.

Men hur allvarligt är då hotet mot Sverige just nu?

– Flera personer är förbannade på Sverige och har uttryckt det på olika sätt, men det finns ingenting konkret, vilket Säpo också sa under sin presskonferens, säger Norell och fortsätter:

– Det finns ingen koppling mellan att ljudnivån går upp och att konkreta hot ökar. Så det är egentligen omöjligt att svara på.

Långvarigt hot

Hotet från jihadistisk terrorism har pekats ut som det största problemet av både Sverige och andra.

Norell konstaterar att risken för attentat är något som vi har levt med i runt 20 års tid.

– Vi är en del av det västeuropeiska, sekulariserade samhället, och för de här grupperna är det ett hot sig. Sverige har också en förhållandevis stor muslimsk befolkning som de är intresserade av att aktivera på olika sätt, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är varningsbeteendena som kan få myndigheterna att ingripa? Reporter Karin Fagerlund förklarar i klippet. Foto: Lise Åserud/NTB

Fakta: Avvärjda terrorplaner i Sverige och EU

Flera personer greps i Sverige och utomlands under 2022, misstänkta för att ha förberett dåd i Sverige.

Två fall som har uppmärksammats hittills i år misstänks ha en direkt koppling till koranbränningarna.

Jihadistisk terrorism ses enligt Europol, EU:s byrå för samarbete inom brottsbekämpning, fortsatt som det främsta hotet mot unionen. Antalet attacker från den jihadistiska rörelsen minskade dock 2022 jämfört med 2021 och 2020. Detta enligt Europols rapport från 2023, om situationen och tendenserna i unionen när det gäller terrorismen.

2022, det senaste helåret som det finns statistik över, genomfördes 16 terrorattacker i EU:s medlemsländer. Majoriteten tillskrevs vänsterorienterad och anarkistisk terrorism. Ytterligare 12 attacker misslyckades eller avvärjdes.

Fyra personer dog i terrorattacker, två till följd av jihadistattacker och två i ett högerorienterat attentat.

Sammalagt 380 personer greps i unionen för terrorrelaterade brott. De flesta gripanden genomfördes efter utredningar kring jihadistisk terrorism, i Frankrike (93 stycken), Spanien (46), Tyskland (30) och Belgien (22).

Källa: Regeringen och Europol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.