Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och säkerhetspolischef Charlotte von Essen höll presskonferens om säkerhetsläget på torsdagen.

Strömmer (M): Regeringen ska stärka skyddet mot terrorism

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen meddelade på torsdagen att terrorhotnivån ligger kvar på nivå tre. Men den kan komma att höjas.

– Det behövs inte så mycket till för att vi ska göra en höjning, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen på en presskonferens på torsdagen.

Exakt vad som krävs för att bedömningen av hotnivån ska gå från tre (förhöjt hot) till fyra (högt hot) på den femgradiga skalan kan hon inte gå in på av sekretesskäl.

– Det beror på vilka konkreta attentatshot som görs. Men vi ska inte fokusera för mycket på siffran utan man ska ta till sig att vi befinner oss i ett försämrat läge här just nu, säger Charlotte von Essen.

Hon säger att Sverige har gått från att vara ett legitimt mål till att vara ett prioriterat mål för terrorattentat.

Hör mer från säkerhetspolischefen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte von Essen är säkerhetspolischef. Foto: SVT

Myndigheter ska dela underrättelser

Under torsdagen meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen ger 15 myndigheter i uppdrag att stärka Sveriges terrorskydd.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) utvecklade beslutet med att säga att det bland annat handlar om Skatteverket, Strålsäkerhetsmyndigheten och Migrationsverket.

– Myndigheterna har redan i dag en bra samverkan, men det finns saker att förbättra. En sak kan vara att gå från dialog till en mer aktiv samverkan om konkreta åtgärder för att försvåra terrorism och våldsbejakande extremism.

Säpo, Försvarets radioanstalt (FRA), Polisen och Försvarsmakten ska också dela underrättelser med varandra för att förstärka samarbetet mot terrorism.

Hotet från terrorister kommer, sett över längre tid, främst från tre olika grupperingar.

– Dels från ett islamistiskt håll, dels ett våldsbejakande högerextremt håll och dels från autonom vänster. På senare år framför allt från de två förstnämnda, säger Gunnar Strömmer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu finns hela presskonferensen om Sveriges säkerhetsläge med justitieminister Gunnar Strömmer (M) tillgänglig att se. Foto: Oscar Olsson/TT

Uppdrag om att försvåra terrorism

15 myndigheter får i uppdrag av regeringen att stärka Sveriges förmåga att förebygga, förhindra och försvåra terrorism. Syftet är att på nationell nivå förbättra och effektivisera samarbetet.

Säkerhetspolisen ska redovisa hur arbetet går den 1 september 2024, 2025 och 2026.

Här är de 15 myndigheterna:

Säkerhetspolisen

Polismyndigheten

Ekobrottsmyndigheten

Försvarets radioanstalt

Försvarsmakten

Kriminalvården

Kustbevakningen

Migrationsverket

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Skatteverket

Strålsäkerhetsmyndigheten

Totalförsvarets forskningsinstitut

Transportstyrelsen

Tullverket

Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.