Lina Dahlander, Sverigechef för Bolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Narkotika och vapen har också smugglats i taxi över gränsen. I videon berättar vi mer. Foto: Henrik Norrsell/SVT/ur polisens förundersökning

Torpeder åker taxi till morduppdrag: ”Ofrivilligt inblandade i kriminalitet”

Publicerad

Klockan är 01.25 den 13 oktober 2023. En andfådd 16-åring sitter i en taxi. Han har precis mördat två kvinnor.

Även efter mordet på en sushirestaurang i Skogås hoppar skytten in i en taxi. Det var den 28 januari 2023.

Detta är bara några exempel på när kriminella åkt taxi till och från brottsplatser de senaste åren.

Natten den 16 maj 2024 sitter en 15-åring i en taxi. Han har handskar på sig och i hans jackficka ligger ett skarpladdat vapen. Slutdestination är Israels ambassad på Östermalm.

Just den här gången lyckas polisen stoppa det planerade dådet. Men vid 02-tiden den 17 maj inträffar ändå en skottlossning vid ambassaden, fast med en annan skytt.

Bekymrande för taxibolagen

Utvecklingen har blivit ett bekymmer menar de taxibolag som SVT varit i kontakt med.

– Taxiförare blir ofrivilligt inblandade i kriminell aktivitet, säger Lina Dahlander, Sverigechef för Bolt.

Samtidigt har både Bolt och Taxi Stockholm olika säkerhetsåtgärder för att försöka stoppa de kriminella från att använda sig av deras tjänster.

– Vi har kameror i alla våra bilar och vi har system där chaufförerna kan larma, säger Pernilla Samuelsson, vd Taxi Stockholm.

Bolt har de senaste åren vid flera tillfällen samarbetat med polisen. I flera ärenden har de kunnat hjälpa polisen vidare i sin utredning.

– Om jag hade varit kriminell så skulle inte jag ha åkt med oss, då du lämnar ett digitalt kvitto efter dig, säger Lina Dahlander.

Transporterar automatvapen

Taxiresor används inte bara att utföra dåd utan också för att transportera varor. Som när en 15-åring transporterade 850 gram hasch till Södertälje och när automatvapnen i Sundsvall skulle flyttas mellan två adresser.

Det finns också fall där narkotika och vapen transporterats med hjälp av taxi över gränsen till bland annat Finland och Norge.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.