För fem år sedan beslutade Ringhals huvudägare Vattenfall att Ringhals 1 och 2 skulle avvecklas i förtid på grund av att det inte var lönsamt att driva reaktorerna vidare. För ett år sedan stängdes Ringhals 2 och vid årsskiftet är det Ringhals 1 som står på tur.
– Ringhals 1 och 2 har en planerad drifttid från början på 50 år. Planen var att man skulle stänga 2025 och 2026, men nu blir det något år tidigare, säger Ringhals vd Björn Linde.
– Som vd för kärnkraften hade jag gärna kört vidare alla fyra anläggningarna ett antal år till. Det sticker jag inte under stol med, och det tycker jag fortfarande.
”Det är slutet på Ringhals 1”
1976 togs Ringhals 1 i bruk och två år senare började Urban Hedlund arbeta där. Han har blivit kvar sedan dess och senaste åren utbildar han skiftlagen två gånger per år.
– Det kommer vara en saknad, och det är lite vemod som vi gör den här intervjun. Det är slutet på Ringhals 1 och jag tycker att den fungerat väldigt bra. Det är väldigt synd att den stänger, säger Urban Hedlund.
”Svårt att se i dag”
Samtidigt som Ringhals 1 nu stänger har det i år varit elbrist i södra Sverige. I somras fick därför oljekraftverket i Karlshamn startas upp för att lösa elbristen.
Och från 2027 kan södra Sverige tvingas att klara sig utan elöverskotten från norra Sverige, enligt en rapport från Region Norrbotten. En stor anledning till det är att basindustrin ska ställa om. Bara statliga gruvbolaget LKAB kommer framöver behöva en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktionen – samtidigt som elbehovet i södra Sverige bara ökar.
– En stor del av elen kommer troligtvis att vara vindkraft och då kommer balansfrågan i kraftproduktionen i Sverige få en helt annan dignitet. Hur det här ska kombineras det har jag svårt att se i dag, säger Jan Moström, vd för LKAB.