Foto: SVT

Tufft för nyanlända i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Varje år slutar tusentals elever nian utan att vara behöriga till gymnasiet. Särskilt tufft är det för nyanlända. Nu ska deras resultat redovisas för sig varje år.

På Hjulstaskolan i Stockholm talas över trettio språk. Hit börjar det nästan varje vecka någon ny elev som räknas som nyanländ. Det betyder att de varit i Sverige kortare tid än fyra år.

Alimar Hanna kommer från Syrien och har gått tre månader på skolan. Utmaningen är att lära sig svenska.

–Jag och min mamma hjälper varandra. Hon kan inte heller svenska, men vi tränar tillsammans. Min lillasyster går på dagis och pratar bra svenska, säger hon.

För ett år sen flyttade Patricia Kazadi hit från Kongo.

– Man måste kämpa. Vill man ha betyg i svenska, SO och NO, måste man kämpa och kunna alla ord på svenska, säger hon.

Sju av tio obehöriga

Förra året gick 12,5 procent, runt 12.000 elever, ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet. Bland nyanlända var andelen betydligt större. Enligt en kartläggning från Skolverket saknade 7 av 10 nyanlända behörighet förra året.

Nu ska myndigheten varje år särskilt redovisa hur nyanlända klarar skolan. Det tycker Malla Taipale, som är rektor på Hjulstaskolan, är bra.

– Äntligen blir det rättvist för eleverna. De får veta var de ligger någonstans. Samtidigt får skolan, kommunen och hela samhället får syn på att nu har vi en mängd nyanlända elever i vår kommun som har de här behoven, säger hon.

Dessutom tycker hon det är bra även för elever som inte är nyanlända. För på skolor med många nyanlända blir resultaten bättre om nyanlända räknas bort. På Hjulstaskolan saknade till exempel nästan hälften av eleverna behörighet till gymnasiet förra året. Utan nyanlända var det en tredjedel.

När är alla behöriga?

– Jag skulle vilja säga att alla är behöriga våren 2014, men jag vet att det inte kommer att bli så. Men vi kommer visa på en markant skillnad, säger Malla Taipale.

Malla Taipale har tidigare vänt dåliga resultat på andra skolor och för ett år sedan rekryterades hon till Hjulstaskolan. Sedan dess har bland annat ny personal anställts och lokalerna blivit fräschare.

– Jag tycker att vi kommit väldigt långt. Vi har höga förväntningar på eleverna. Vi förväntar oss att de kommer i tid och deltar aktivt på lektionerna. Vi har skapat arbetsro, säger hon.

Vill bli lärare

Patricia Kazadi drömmer om att bli arkitekt, men just nu vill hon inte tänka på om hon lyckas bli behörig. Det viktigaste är att lära sig svenska. Alimar Hanna vill jobba som lärare.

– Jag gillar lärare. De hjälper mig och jag vill hjälpa andra elever som kommer nya till Sverige, säger hon.

Skolverkets betygsstatistik för grundskolan för 2013 presenteras på måndag morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.