• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tunga fack sänker lönekrav

Uppdaterad
Publicerad

Tre LO-förbund och två tjänstemannaförbundet ger i dag besked: Vi sänker lönekraven för konjunkturens skull.

Företrädare för GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen säger i dag att de sänker sina krav inför avtalsförhandlingarna på grund av konjunkturläget. Kraven är utformade utifrån att det blir ett ettårigt avtal.

De uppger att de samtidigt är öppna för att diskutera en längre avtalsperiod om detta lättare löser problem som är principiellt viktiga.

Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall beskriver avtalskraven inom industrin som ”väldigt modesta”.

– Vi tar väldigt stor hänsyn till hur det ser ut i svensk ekonomi, hur det ser ut med arbetslösheten och inom industrin. Vi tar hänsyn till att det här faktiskt kan stärka industrins konkurrenskraft och det gör vi för att våra medlemmar vill naturligtvis behålla jobben och att vi ska kunna konkurrera på världsmarknaden i fortsättningen, säger Ferbe till SVT Nyheter.

Kräver löneökningar

Facken inom industrin kräver löneökningar på 2,8 procent på ett år, enligt ett pressmeddelande. Facken kräver samtidigt minst 430 kronor till alla i den mån avtalet reglerar lägsta löneökning.

Föräldralönen ska byggas ut med ytterligare en månad till totalt sex månader och man ska få ersättning upp till 90 procent av lönen, är några andra krav.

Cecilia Fahlberg, förbundsordförande Unionen, menar att lönekravet på 2,8 procent är måttligt jämfört med andra avtalsrörelser och att det inte innebär en risk för ytterligare varsel inom industrin.

– Vi ser inte den situationen som vi hade i den tidigare krisen och vi vet också att för låga löneökningar i sig riskerar att få ett ännu större förlopp när det gäller varsel och en negativ tillväxt, säger Cecilia Fahlberg.

2,8 procent orealistiskt

Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen,menar att 2,8 procents löneökning är ”orealistiskt” och köper inte fackens argumentation om att löneökningarna är viktiga för att hålla uppe konsumtionen.

– Inte till priset att du försämrar industrins ellerexportsektorns konkurrenskraft för gör du det så kommer vi att hamna mycketsämre. Svensk hemmamarknad kan aldrig bära svensk ekonomi, säger Anders Weihe.

LO kräver 700 kronor mer i månaden till dem som tjänar under 25 000 kronor i månaden. Totalt sett ligger lönekraven ”lite över” tre procent, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

–Jag är ohyggligt stolt över att vi har lyckats enas, säger han till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.