• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Turkiet: Inga framsteg i Sveriges ansökan till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet uppskattar den svenska regeringens vilja att utveckla relationen mellan länderna. Det säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu på en presskonferens.

Men inga konkreta framsteg har hittills nåtts i förhandlingarna om Sveriges Nato-ansökan.

– Mitt intryck är att Turkiet successivt förstår hur vårt system är uppbyggt. Men det innebär inte att det inte kommer behövas fler samtal, säger Tobias Billström till SVT Nyheter.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har haft ett möte med sin turkiska motsvarighet Mevlut Cavusoglu. Under mötet påpekade Cavusoglu att Turkiet uppskattar Sveriges tagit flera steg mot att närma sig Turkiets krav men att det ”fortfarande finns mycket att göra”.

Mötet sker efter att Högsta domstolen stoppade utlämningen av journalisten Bülent Kenes i veckan.

Mevlut Cavusoglu anser bland annat att Sverige inte har gjort tillräckligt mycket för att utvisa de individer som står på landets lista över 42 namn som Turkiet anser är kopplade till terrorism.

– Där har inte skett någon konkret utveckling. En person har utlämnats vilket vi uppskattar. Men vår lista är öppen och detaljerad. I veckan avslogs en utlämning av en individ. Det är en väldigt negativ utveckling, säger Mevlut Cavusoglu och fortsätter:

– Vi vill se fler konkreta steg. Den tidigare regeringen var inte uppriktig. Vi såg hyckleri. Och det är vi trötta på.

Tackade för gästfriheten

Tobias Billström inledde presskonferensen med att tacka Mevlut Cavusoglu för gästfriheten. Han lyfte också den överenskommelse mellan Turkiet, Sverige och Finland som tecknades i somras. Syftet är bland annat motverka terrorism.

– Sverige håller sina löften. Vi har ökat vårt samarbete kring misstänkta terroristern. Men vi har inte bara diskuterat terrorism. Rysslands krig i Ukraina har allvarliga konsekvenser för båda våra länder. Vi kan göra mer för att hjälpa Ukraina tillsammans.

”Det är den röda linjen”

Tobias Billström ville inte tala om specifika fall men betonade att Sverige gör mycket för kampen mot terrorism. När SVT frågar Tobias Billström tror att Turkiet kommer nöja sig med att en enda person hittills har utlämnats hittills svarar utrikesministern:

– En av de viktigaste frågorna under samtalen här i Ankara är att förklara hur det svenska systemet för utlämning ser ut. Det vill säga att vi inte kan göra något annat än det som svensk lagstiftning och grundlag påbjuder. Den stadgar att det är domstolar som enskilt beslutar i det här ärendena.

Har regeringen någon röd linje när det gäller eftergifter till Turkiet?

– Jag tycker att det memorandum som vi har skrivit under är den röda linjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.