Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/TT

Turkiet i möte med Sveriges ambassadör – efter protest med Erdogan-docka

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet anklagar Sverige för att inte ta terrorism på allvar, efter att en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan hängts utanför Stockholms stadshus på torsdagsmorgonen. Turkiet kallade därefter Sveriges ambassadör till samtal.

Turkiet anklagar på torsdagen Sverige för löftesbrott. Detta sedan en docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan hängts utanför Stockholms stadshus. Det rapporterar Dagens Nyheter. Aktionen ska ha utförts av Rojavakommittérna, ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”. Turkiska medier kallar dem för PKK-anhängare.

Erdogans talesperson, Fahrettin Altun, skriver på Twitter att ”det här är bevis för att svenska myndigheter inte har tagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”. Han skriver också att Sverige behöver hålla sina löften för att gå med i Nato.

Sveriges ambassadör kallades till samtal och ett möte hölls på torsdagseftermiddagen, säger Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhardt till SVT Nyheter. Vad som sades under mötet är oklart.

I ett klipp i sociala medier – postat av det nätverk som uppges ligga bakom protesten – syns dockan vaja utanför Stockholms stadshus. Foto: Rojavakommittéerna via Twitter

Avslog utlämningar

Samtidigt har regeringen avslagit Turkiets begäran om utlämningar av fyra turkiska medborgare. Männen finns med på de listor som figurerar i turkiska medier över personer som president Erdogan och Turkiet vill ha utlämnade.

Männen är mellan 26 och 68 år och har enligt Turkiet kopplingar till Gülen-rörelsen, som landet anser är en terrororganisation. Anklagelserna omfattar allt från att vara medlem i en väpnad terrororganisation och spionage till att försöka genomföra en kupp mot regeringen. President Recep Tayyip Erdogan har pekat ut Gülen-rörelsen som ansvarig för det misslyckade kuppförsöket i juli 2016, vilket rörelsen har avvisat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får se hur Turkiet reagerar, men det är det här man sagt hela tiden – att man vill se konkreta resultat”, säger Paul Levin. Foto: Erdem Sahin/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.