Magnus Kolsjö, tf förbundsordförande för RFSL, är glad att riksdagen nu beslutat om ersättning till transpersoner som tvångssteriliserats vid könsbyte. Foto: Andreas Paulsson/TT

Tvångssteriliserade transpersoner får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

225 000 kronor var. Det blir ersättningen för de 600-700 transpersoner som tvingats sterilisera sig när de bytt juridiskt kön, enligt regeringens förslag som i dag klubbades i riksdagen. RFSL kallar det ”en historisk seger”.

– Det här är jättestort. Sverige är det första landet i världen som beslutar om ersättning, säger Magnus Kolsjö, tf förbundsordförande för RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

RFSL har länge arbetat med frågan om tvångssteriliseringar för transpersoner. Först handlade det om att få bort lagstiftningen som tvingade transpersoner att sterilisera sig vid juridiskt könsbyte. Den lagen gällde mellan 1972 och 2013.

När lagen togs bort ville RFSL att de transpersoner som tvingats sterilisera sig skulle få ekonomisk kompensation från staten.

– Vi ville att staten frivilligt skulle betala skadestånd, men det fick vi nej på. Vi förberedde en grupptalan för att stämma staten i domstol. Då bestämde sig regeringen för att utreda hur ett skadestånd skulle kunna se ut, säger Magnus Kolsjö.

Är ni nöjda med beslutet om ersättning?

– Oavsett belopp finns det inga pengar i världen som kan ersätta den kränkning som de här personerna har utsatts för. Vi har diskuterat olika belopp men det blev samma som tidigare betalats ut till personer som tvångssteriliserats, uppräknat med inflationen, säger Magnus Kolsjö.

Enkel process

Han tillägger att RFSL uppskattar att processen för att få pengarna kommer att vara enkel. Man ska inte behöva genomgå någon undersökning som visar att man verkligen bytt kön, det ska räcka med att man lämnat in och fått beviljad en ansökan om ändrad könstillhörighet mellan 1 juli 1972 och 30 juni 2013.

Nu är Sverige först i världen med ett sådant här beslut – kan det påverka andra länder att följa efter?

– I många länder handlar det fortfarande främst om att avskaffa tvångssteriliseringarna. Men HBTQ-rörelsen runom i världen tittar noga på det här och kan lyfta fram det som ett exempel, säger Magnus Kolsjö.

Sverige halkar efter

Sverige var också ganska tidigt ute med att avskaffa lagen om tvångssterilisering vid könsbyte, enligt Magnus Kolsjö, men annars ligger inte Sverige så långt fram längre när det gäller hbtq-frågor:

– Vi ligger på tolfte plats i Europa enligt den ranking som paraplyorganisationen Ilga-Europe gör. Vi halkar efter bland annat på grund att vi har en omodern lag om att transpersioner måste genomgå en utredning för att få byta kön, en ganska krånglig process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.