– Det visar att dessa kommuner har en medvetenhet och en kunskap om problemet, säger Olga Gislén, utredare på Socialstyrelsen.
Av 224 kommuner och stadsdelar uppgav 45, eller 20 procent, att de haft kontakt med unga involverade i extremism, eller som riskerar att bli det. Störst var vetskapen i stadsdelarna och kommunerna nära Malmö, Göteborg och Stockholm med omnejd.
Vanligast var religiös extremism, vilket 37 kommuner rapporterade. 15 svarade att de mött politisk extremism.
Religiös extremism
Svaren säger dock inget om hur många individer det rör sig om, och om medvetenheten kring problematiken är tillräcklig kan Olga Gislén inte svara på.
– Utifrån den här enkäten är det svårt att svara på det eftersom vi i stort inte vet i vilken utsträckning våldbejakande extremism förekommer, säger hon.
27 av de 45 socialtjänster som haft kontakt med unga i den extremistiska miljön hade gett någon form av insats för att hjälpa, visar enkäten.
– Det är en ganska hög siffra jämfört med hur det ser ut i socialtjänsten i stort. Det tyder på att man arbetar bra med frågan, säger Olga Gislén.
Den insats som socialtjänsten oftast erbjöd var samtalsstöd, men placering på HVB-hem och kontaktperson förekom också.
Skolan bättre
Oftast kommer informationen om unga i våldsbejakande extremism från skola och fritids via så kallade orosanmälningar. Näst vanligast är information från polisen.
– Både skolan och polisen har blivit bättre på att uppmärksamma dessa frågor, det har blivit nästan dubbelt så vanligt att socialtjänsten får informationen från dem jämfört med förra året, säger Olga Gislén.
Socialstyrelsen ska nu arbeta om sitt stödmaterial om våldsbejakande extremism och samarbeta med den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism för att sprida det.
Fakta: Undersökningen
Socialstyrelsen frågade 316 kommuner om erfarenheter av barn och unga som är involverade i våldsbejakande extremism eller som riskerar att bli det.
224 socialtjänster svarade.
45 socialtjänster, eller 20 procent, uppgav att de under 2016 haft kontakt med barn och unga vuxna i denna situation. I fjol var motsvarande andel 18 procent.
27 av de 45 socialtjänsterna hade gett personerna i denna grupp insatser.
Sex socialtjänster har gett insatser till unga som återvänt från väpnade konflikter utomlands med anledning av religiös extremism.
Svaren säger inget om hur många individer det rör sig om.
Information om unga i extremism kommer framför allt från skolor och fritids. Näst vanligast är information från polisen, därefter kommer socialtjänstens egna verksamheter, anhöriga och de unga själva.