• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Unga killar utnyttjas av äldre på Sveriges drogmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Unga killar i Sverige utnyttjas av äldre på en allt mer desperat drogmarknad. SVT:s Agenda har varit i Södertälje och träffat flera personer som sökt sig till KRIS för att lämna droger och kriminalitet bakom sig. Adam, 19, är en av dem.

– Om jag är så bra på att sälja knark, varför öppnar jag inte ett företag där jag säljer lagliga varor?

Adam är bara 19 år gammal – men han är redan en veteran på den svenska drogmarknaden. I dag är han en av flera ledare för ett kriminellt gäng och har tjänat miljoner på sin brottslighet.

– När jag var liten trodde jag aldrig att jag skulle pusha knark och sånt. Det blev bara så, sen är man fast.

Adam växte upp med en ensamstående och arbetslös mamma i ett socialt utsatt område.

Allt började när Adam var 13 år och sålde droger åt sina kusiner. Bara två år senare började han sälja åt sig själv. Att hjälpa familjen ekonomiskt var en stark drivkraft.

– Mitt liv blev bättre av att sälja knark. Men å andra sidan skapade jag mig fiender, folk som vill se mig död. Jag måste gå maskerad varje gång jag är ute och måste bära vapen ibland. För när man blivit dödshotad av folk som är lika seriösa som en själv, den som då säger ”jag inte är rädd”, han ljuger, berättar Adam. 

Ahmed, 17: ”De kan döda för en liten summa”

Flera personer delar Adams historia: unga killar utnyttjas av äldre på en allt mer desperat drogmarknad. Jacob Fraiman, ordförande för Unga KRIS, kriminellas revansch i samhället, utvecklar:

– Förut fanns det kanske mer till de kriminella. Alla slogs inte om samma kaka. Det fanns mer kontanter, banker och transporter man kunde råna. I dag är det droghandel som alla håller på med. Det blir mycket territorium, och där man inte får sälja. Då blir det mycket konflikter.

Lyckas de inte sälja tillräckligt mycket kan det bli farligt. 17-åriga Ahmed berättar:

– Jag var inte rädd för mitt liv, utan tänkte vad de kunde göra mot min familj. De kan döda för en liten summa.

Vill ta sig ur brottsligheten

Både Ahmed och Adam vill sluta sälja knark och ta sig ur brottsligheten – och de är inte ensamma. SVT:s Agenda har träffat flera unga killar som tagit kontakt med KRIS för att få hjälp. Ahmed har också slutat att sälja droger efter att fått hjälp.

– Om jag är så bra på att sälja knark, varför öppnar jag inte ett företag där jag säljer lagliga varor? För jag vill verkligen ändra mig. Annars hade jag inte varit här i dag, säger Adam när SVT träffar honom inne i Kris lokaler.

Jacob Fraiman, ordförande för Unga KRIS, kriminellas revansch i samhället, vill förhindra att fler unga killar hamnar på drogmarknaden.

– Vi måste ned i åldrarna och skapa dessa trygga individer, som inte går in gäng och söker tillhörighet. Som har framtidsdrömmar och inte tror att de är begränsade för att de kommer från ett utsatt område.

Därför tar Agenda upp narkotikafrågan som drivkraften bakom gängbrottsligheten.

Se hela inslaget i söndagens Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.