Över en kvarts miljon svenskar har nu fått minst en vaccindos. I februari och mars väntas ytterligare 2,2 miljoner doser levereras till Sverige.
Fler inkluderas i fas två
Folkhälsomyndigheten har delat in de kommande vaccinationerna i fyra faser och uppdaterat rekommendationerna gällande dessa.
I fas ett ingår, precis som tidigare, personer på särskilda boenden för äldre samt personer med hemtjänst, deras hushållskontakter och vård- och omsorgspersonal.
Däremot inkluderas fler personer i det som kallas fas två.
Här ingår nu alla över 65 år, tidigare har gränsen gått vid 70 år. I fas två ingår också personer med vissa medicinska tillstånd, som dialys och transplanterade samt deras hushållskontakter. Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ingår också i fas två.
Två miljoner i fas tre
Fas tre omfattar totalt närmare två miljoner människor. Här ingår nu 60-64-åringar, och personer som är 18 år och äldre med bakomliggande sjukdomar eller tillstånd som ger ökad risk för svår sjukdom i covid-19. Även det är en ändring sedan tidigare.
Till fas tre adderas också personer som kan ha svårt att följa rekommendationer. Där ingår exempelvis personer med demens, personer med downs syndrom och hemlösa.
I den fjärde och sista fasen ingår övriga mellan 18 och 59 år.
Socioekonomiska faktorer
Gemensamt för alla faser är att de äldsta prioriteras före de yngre och den som är mer riskutsatt går före den som är mindre riskutsatt, förklarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
– I varje fas gäller också att den som har andra riskfaktorer än de rent medicinska behöver prioriteras, säger han och fortsätter:
– Man behöver ta hänsyn till socioekonomiska faktorer som koppling till etnicitet, utbildningsnivåer, trångboddhet, befolkningstäthet i bostadsområden och förutsättningar att ta till sig och följa rekommendationer som skyddar mot smitta när man planerar för vaccinationskampanjerna.
Kan komma att förändras igen
De nya rekommendationerna är inte huggna i sten och kan komma att förändras, säger Johan Carlsson.
– Prognoserna är föränderliga, det innebär att den rekommendation för prioriteringar vi presenterar i dag kan komma att förändras igen, eftersom tillgång till vacciner är avgörande för vaccinationsarbetet.